Jiří Menzelre emlékezik a Budapest Rooftop Cinema

A Budapest Rooftop Cinema szeptember 13-án, vasárnap este a napokban elhunyt Jiří Menzel munkássága előtt tiszteleg: műsoron az Őfelsége pincére voltam!

Menzel számos játékfilmet és dokumentumfilmet is rendezett, emellett Csehországban és más országokban – köztük Magyarországon – színházi előadások is fűződnek a nevéhez, ráadásul színészként is mintegy 80 filmes és televíziós alkotásban szerepelt. A Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjéért, amelyet Bohumil Hrabal művéből rendezett, 1967-ben Oscar-díjat kapott, de Hrabal-regény szolgált az 1980-as Sörgyári capriccio és a vasárnap látható 2006-os Őfelsége pincére voltam alapjául is.

A legenda szerint Hrabal tíz korsó sörért "vette meg" regényének címét valamelyik kocsmai ivócimborájától. Az író 1971-ben tizennyolc nap alatt készült el Jan Díte, a cseh - vagy inkább általánosabban a közép-európai - kisember tragikomikus történetével, ám műve közel húsz éven át csak szamizdat formájában volt hozzáférhető, s legálisan csak 1989-ben jelenhetett meg. A milliomosok irigyelt kasztjába eljutni kívánó, a történelem viharaiban ügyesen lavírozni próbáló kis pikolófiú életének mulatságosan groteszk epizódjait leíró Hrabal e művében ugyanazzal a kajánsággal gúnyolja ki a nácizmust és a kommunizmust, ám regénye és a belőle készült nagyszerű Menzel-film egyúttal az élet szépségét, az egyszerű örömök nyújtotta boldogságot is megmutatja.

A rendező egyszer úgy fogalmazott: a jó vígjátéknak komoly dolgokról kell szólnia. Ha komoly dolgokról elkezdesz túl komolyan beszélni, előbb-utóbb nevetségessé válsz.

Az esemény linkje:
https://www.facebook.com/events/665279841074807/

A szervezők kézfertőtlenítőt helyeznek ki a mozi bejáratához, illetve a nézőket arra kérik, hogy maszkkal vagy sállal fedett arccal érkezzenek.

A teljes program és további infók megtalálhatók a Budapest Rooftop Cinema web- és
Facebook-oldalán.