Jó, de ki az a David Harbour?

A Stranger Things sheriffje és a Hellboy reboot címszereplője karrierje nagy részét apró, emlékezetesnek alig nevezhető szerepek eljátszásával töltötte.

Vannak későn érő típusok, és David Harbour mindenképpen ilyen. A Hellboyban ő vette át Ron Perlmantól a legendás vörös démon szerepét, de a Stranger Things rajongói a sorozatbeli kisváros seriffjeként ismerhetik, pár éve viszont még a nevét sem tudtuk. Az arcát persze jó eséllyel ismertük, hiszen megannyi filmben és sorozatban bukkant fel, és ha sokáig nem is csinált semmi emlékezeteset, azért ott volt, megbízhatóan és lelkesen, és Hollywoodban ez is sokat számít.

David Harbour 1974. április 10-én született a New York állambeli White Palinsben. Édesapja és édesanyja is ingatlanügynök volt, így nem sok minden predesztinálta a színészi karrierre. Középiskolai tanulmányait az armonki Byram Hills középiskolában végezte, majd a Dartmouth College-ben diplomázott dráma és olasz szakon 1997-ben. Színészi karrierje 1999-ben indult el, amikor fellépett Az esőcsináló színpadi adaptációjában a Broadway-n. 2005-ben Tony-díjra jelölték a Nem félünk a farkastól című drámában nyújtott alakításáért, a darabban olyan partnerei voltak, mint Kathleen Turner vagy Mireille Enos. 2010-ben A velencei kalmárban volt látható. 2012-ben Al Pacino és Bobby Cannavale partnere volt a Glengarry Glen Rossban. Első televíziós szerepét szintén 1999-ben kapta meg: az Esküdt ellenségek egyik epizódjában pincérként volt látható, de a legtöbben kicsiben kezdik.

2005-ben látható volt a Világok harca és a Túl a barátságon című filmekben. 2008-ban A Quantum csendje című James Bond filmben egy rendőrt játszott, valamint Kate Winslet és Leonardo di Caprio közös filmjében, A szabadság útjaiban is szerepelt. Vendégszínészként feltűnt az Esküdt ellenségek: Bűnös szándékban, a Luxusdokiban és a Hazudj, ha tudszban. 2011-ben a Madonna által rendezett W.E. - Országomat egy nőért című filmben volt látható, és visszatérő szerepet kapott a Pan Am című sorozatban is. Mindig is szívesen osztottak rá zsaruszerepet, és rendőrjárőrt játszott a 2012-es Az utolsó műszakban is. 2013-ban a Woods Hole-i Filmfesztiválon a Legjobb színésznek választották a Between Us című drámában nyújtott alakítása miatt. Visszatérő szereplője volt a Híradósok című sorozatnak. 2014-ben az A védelmező és a Sírok között című filmekben kapott szerepet – utóbbiban kivételesen rosszfiút, egy emberrablót alakított. Aztán újabb rendőrszerep jött, a Johnny Depp-féle Fekete misében egy nagyon buta FBI ügynök volt, majd végre jött a kiugrás. 2016-ban a Netflix hatalmas sikerű sorozatában, a Stranger Thingsben megkapta Jim Hopper seriff szerepét.

Amiért nem mellesleg megkapta élete második Emmy-jelölését a legjobb mellékszereplő kategóriában – a díjat végül Peter Dinklage kapta meg a Trónok harcáért -, és nyilván a jelölésnek, illetve a széria sikerének köszönhetően a gázsija is megugrott az eredeti epizódonkénti „alig” 80.000 dollárról 350 000 dollárra. 2017-ben a Jamie Foxx főszereplésével készült Álmatlanság című filmben volt látható, ami egy francia krimi remake-je. 2018-ban Human Affairs című drámában szerepelt. 2019-ben a Stranger Things harmadik évadában lesz látható, és persze a Hellboyban. Aminek a kedvéért iszonyatosan sokat küzdött. A mackós alkatú színész heteken át gyúrt és edzett és edzett, mire sziklakemény lett, és aztán jött a forgatás, meg a több órányi tortúra a vörös testfestékkel és a mindenféle arckiegészítővel. Hamarosan mi is meglátjuk, megérte-e.

És az üzlet beindul, Harbour a Marvel moziverzumának is tagja lesz, a készülő Fekete Özvegy filmben Scarlett Johansson partnereként láthatjuk, a mi tippünk az, hogy rosszfiúként, jó eséllyel az orosz titkosszolgálat tagjaként. És már elkészült, utómunkálatok folynak a Dhaka című filmjén, amelyben egy indiai milliárdos elrabolt kislányát kell visszaszereznie, ami úgy hangzik, mint egy Liam Neeson film. És ki tudja, mit hoz még a jövő a színésznek, akiről nemrég még azt sem tudtuk, kicsoda.