John Boyega a könnyeivel küszködve szólalt fel a feketék nevében, hollywoodi kollégái sorra állnak mellé

A Star Wars brit sztárját nem érdekli, ha vége a karrierjének, őszintén elmondta a véleményét George Floyd haláláról és az azóta történtekről.

John Boyega, az új Star Wars-trilógia sztárja is beszédet mondott a londoni Hyde Parkban június 3-án azon a tüntetésen, amit a Black Lives Matter (szabatos fordításban: „A feketék élete is számít”) nevű jogvédő csoport szervezett meg azután, hogy az Egyesült Államok nagyvárosaiban hetek óta tartanak a megmozdulások egy fekete férfi, George Floyd halála miatt, aki rendőri intézkedés során vesztette életét. A túlkapásba torkollt letartóztatás mostanra a rasszizmus és az intézményesített faji szegregáció jelképévé vált, nemcsak az amerikai társadalomban, hanem a híreknek köszönhetően az egész világon. Egy, a mostani halálesethez kísértetiesen hasonló, 2014-es rendőri intézkedésről, valamint arról, hogy a fehér rendőrök és a fekete lakosság közötti feszültség már egy 1989-es Spike Lee-filmben is a történet vezérfonala volt, itt írtunk nemrég bővebben.

John Boyega beszédet mond a londoni Hyde Parkban 2020. június 3-án a Black Lives Matter nevű jogvédő szervezet tüntetésén (fotó: Dan Kitwood/Getty Images)

 

Boyega egy igencsak gyújtó hangú beszédet mondott a Hyde Parkban összegyűlt tömegnek a Black Lives Matter demonstrációján, melynek tetőpontján a könnyeivel küszködve üvöltötte a megafonba:

A feketék élete mindig is számított. Mindig is fontosak voltunk. Mindig is értünk valamit. Mindig is voltak függetlenül véghezvitt sikereink. És most eljött az idő! Nem fogok várni... Teljes szívemből beszélek most hozzátok. Nem tudom, ezek után lesz-e még karrierem, de b*ssza meg, nem is érdekel! A mai nap az ártatlan emberekről szól, akik már egy folyamat felénél járnak. Nem tudjuk, mit tudott volna elérni George Floyd. Nem tudjuk, mit tudott volna elérni Sandra Bland. De ma meg fogunk bizonyosodni arról, hogy a fiataljainknak mindez nem idegen gondolat. Meg kell, hogy értsétek, milyen fájdalmas ez a sz*rság! Szeretném, ha megértenétek, mennyire fájdalmas, ha minden nap emlékeztetnek arra, hogy a fajtád semmit sem ér. De most már nincs ilyenről szó, sőt, valójában sosem volt így!

Boyega ugyan saját bevallása szerint fél attól, hogy ezzel a beszéddel tönkretette a karrierjét (hasonlóan azokhoz a fekete amerikai focistákhoz és kosárlabdázókhoz, akik az elmúlt években nem álltak fel az amerikai himnusz alatt, így tiltakozva az ellen, hogy szerintük a szegregáció állami szinten van jelen az Egyesült Államokban). Több kollégája is kifejezte azonban a közösségi médiában, hogy lélekben vele vannak, és továbbra is számítanak majd a munkájára. Jordan Pelee, a Tűnj el!, a Mi és a készülő Kampókéz rendezője (aki történetesen szintén fekete) ezt írta ki a Twitterre:

Megértünk, John.

Matthew A. Cherry, a Ku Klux Klanba beépülő, fekete rendőrről szóló Csuklyások – BlacKkKlansman (szintén fekete) producere pedig a fehér kollégáit is arra biztatta a Twitter-oldalán, hogy hozzá hasonlóan álljanak ki Boyega mellett. A felhívására pozitív választ adott többek között David Bowie filmrendező fia, Duncan Jones, a Lego-filmek atyja, Phil Lord, a Haláli hullák hajnalát és a Scott Pilgrimet is jegyző Edgar Wright és a Harley Quinn-mozifilm rendezője, Cathy Yan is. Ők mind arról biztosították a gyújtó hangú beszédet mondó, 28 éves brit sztárt, hogy természetesen a későbbiekben is örömmel dolgoznak majd vele.

(via & Screenrant & Indiewire)