Készül az újabb Kincsem?

Szász János új, történelmi filmje 91 millió forint gyártás-előkészítési támogatást kapott.

Az utolsó bástya Nándorfehérvár hőseiről fog szólni: a film a magyar történelem egyik legfényesebb korszakában, a sorsdöntő nándorfehérvári diadal idején játszódik. A Magyar Nemzeti Filmalap tájékoztatása szerint az alkotók a vár hősi védőinek kívánnak méltó emléket állítani. A készülő film látványos, megrázó és felemelő történetével pedig széles közönséget, minden generációt meg fognak szólítani itthon és külföldön egyaránt.

Szász János. Forrás: port

 

A filmtervet Ferenczy Gábor és Tőzsér Attila producerek (A martfűi rém, Ernelláék Farkaséknál, Megdönteni Hajnal Tímeát) Hegedűs Bálint forgatókönyvíróval (Kincsem, Liza, a rókatündér) közösen mintegy két éve fejlesztik. A nemrég elkészült forgatókönyv filmre vitelére Szász János rendezőt (Ópium – Egy elmebeteg nő naplója, A nagy füzet, A hentes, a kurva és a félszemű) kérték fel, és a filmtervvel pályáztak a Filmalaphoz. A Magyar Nemzeti Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága pedig 91 millió forint gyártás-előkészítési támogatást szavazott meg Az utolsó bástya című filmtervnek.

Szász János rendező az Európai Filmakadémia tagja, 1999 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem docense, 2001-től 2003-ig pedig a Harvard Egyetem, az American Repertory Theater és a Moszkvai Művész Színház közös színésziskolájának igazgatója volt. Dolgozott együtt Steven Spielberggel, és első magyar rendezőként elnyerte a Karlovy Vary Filmfesztivál fődíját A nagy füzet című filmjével, amit az Oscar-díjakról döntő amerikai Filmakadémia tagjai 2013-ban a kilenc legjobb külföldi film (Oscar Shortlist) közé választottak.

Kincsem. Forrás: Fórum Hungary

 

A Kincsem című, rendkívül sikeres és rendkívül sok pénzből (kétmilliárd forintos támogatásból) készült látványos, nagyszabású történelmi film annak idején először 6,8 millió, majd közel 97,85 millió forintos támogatást kapott a Filmalaptól gyártás-előkészítésre. Ha Az utolsó bástyát az új Kincsemnek szánják, nem kizárt, hogy szintén megkapja majd a milliárdos költségvetést a forgatásra.


(via Magyar Nemzeti Filmalap)