Két hónapos Star Wars-mozimaraton indul ősszel

Pannónia Movie Kft. budapesti multiplexeiben, azaz a Cinema MOMban, a Lurdy Moziban, a GOBUDA Moziban és a Pólus Moziban történeti kronológiai sorrendben leadják a Csillagok háborúja-filmeket.

Idén 25 éve, mutatták be a Star Wars előzménytrilógiájának nyitányát, a Baljós árnyakat. Ennek örömére az angol nyelvterületeken a 2012-es 3D-s újrakiadás után először ismét moziba küldték limitáltan a Skywalker saga első részét, a májusi eseményre még külön új plakátot is alkottak. Mi magyarok viszont akkor kimaradtunk…

Ám ahogyan 1999-ben, úgy 2024-ben is szinte pont ugyanakkora késéssel csatlakozunk a jubilálási ünnephez, mint anno a premierhez. A Baljós árnyakat ugyanis május helyett a hazai termekben csak szeptembertől lehetett megnézni, a Pannónia Mozihálózat legújabb, őszkezdő eseménye azonban nem áll meg a negyedévszázada generációs élményként átélt Episode I újrázásánál.

Idén egy másik jubileum is aktuálissá teszi a bemutatókat. Pont 45 éve, hogy hazánkban is berobbant a mozikba az első Csillagok Háborúja film.

 

Szeptember 5. és október 23. között nem fog eltelni úgy nap a Cinema MOM, a Lurdy Mozi, a GOBUDA Mozi és a Pólus Mozi falai között, hogy ne legyen vetítve egy Csillagok háborúja epizód se , a MOM-ban a szinkronos és a feliratos változatok is vetítik. A DCP kópiákról futó játszások során digitálisan felújított 4K verziók kerülnek a mozilátogatók elé.

Ebből adódóan mindegyik alkotás esetében a legfrissebb hivatalos, a Disney és a Lucasfilm által jóváhagyott verziókat tűzik műsorra. Így már a Baljós árnyak látványa se lesz a 25 évvel ezelőtti (a báb Yoda helyett CGI mesterrel), az eredeti trilógia pedig az 1997-es, George Lucas féle kiadásokon alapszik.

Az alaptrilógia mindhárom darabjához 3-3 szinkron készült, ezúttal a legfrissebb, ’97-est hallhatják a nézők, mivel az az egyetlen, ami már a felújított mozikhoz való. 

A maraton viszont tartalmaz egy slusszpoént: a 7 héten át tartó maraton alatt, ugyanis a két filmhármas közé, a hónapfordulóra a Zsivány Egyes ékelődik be, s ahogy a többi, ez is csupán egyetlen hét erejéig lesz látható. A már Disney érás, modern darab bár picit kilóg a nosztalgiából, fináléja tökéletes felvezetés az 1977-es klasszikus elé, befoltozva annak egyik legégetőbb, látszólag logikai hibáját.

A vetítések előtt a mozik egyéb programokkal is gazdagítják az ünnepi eseményt. Poszter és fotó kiállítások, jelmezes bemutatók és további programok is várják az érdeklődőket.

A részek történeti kronológiában az alábbiak szerint:


szeptember 5-11: Baljós árnyak

szeptember 12-18: A klónok támadása

szeptember 19-25: A Sith-ek bosszúja

szeptember 26 – október 2: Zsivány Egyes

október 3-9: Egy új remény

október 10-16: A Birodalom visszavág

október 17-23: A Jedi visszatér

Jegyek már kaphatók!