Ki hinné, de Röhrig Géza nagyon vicces tud lenni

Pedig a Saul fia sztárja semmi vicceset nem csinál a Porrá című amerikai filmben, csak egy sort szerencsétlenkedik gyászoló ortodox zsidóként, de az egész olyan abszurd, hogy abból egy fergeteges kis vígjáték kerekedik.

Azt tudtuk, hogy Röhrig Géza Amerikában próbált szerencsét, azt is beszélték, hogy hullamosóként dolgozik, de azt nem mondta senki, hogy ilyen remek, fanyar vígjátékot csinál, mint a Porrá (To Dust), aminek most jött ki az első előzetese. Persze a Saul fia főszereplőjeként híressé vált Röhrig nem távolodott el túl messzire a gyerekeiről, egy ortodox zsidó kántort játszik, aki felesége halálát gyászolja, de teszi ezt egész különös módon. Mivel el sem tudja képzelni, mi történik szeretett párja testével a halál után, megkeres egy főiskolai biológia professzort, hogy magyarázza már el neki ezt az egész folyamatot. És a tanár, ahelyett, hogy elzavarná a búsba, belemegy a dologba, amiből elképesztően groteszk dolgok sülnek ki.

Merthogy a professzor (Matthew Broderick) először csak annyit magyaráz el a kántornak, hogy az emberi test sokban hasonlít a disznóéhoz, így azon lehet jól megfigyelni az enyészetet, de mire azt mondhatnánk, hogy „de hát ez nem kóser!”, hősünk, aki mindent szó szerint vesz, máris kerít egy disznótetemet, és ez még csak az eleje a páros elképesztő kalandjainak. Broderick persze rutinos komikus, Röhrig pedig messze nem az, de halálkomoly ábrázatával, kissé éneklő hangjával nagyon is szórakoztató, különösen azokban a helyzetekben, amikbe keveri magukat. Mert az első beszélgetésekből egy éjfekete humorral behintett jó kis road movie születik, főleg azután, hogy hőseink megtudják, hogy valahol Tennesseeben létezik egy „testfarm”, ahol helyszínelők kísérleteznek emberi testekkel.

Asz biztos, hogy a hozzánk feltehetőleg csak majd jövőre érkező Porrá, a zenészből rendezővé avanzsált Shawn Snyder első nagyjátékfilmje nem fog mindenkinek tetszeni, ahhoz túlságosan fanyar és szarkasztikus, de másoknak pont ettől lesz izgalmas. És ismerve Röhrig alkatát és a történetben rejlő mélyebb motívumokat – és az előzetes bizonyos jeleneteit is figyelembe véve – valószínűsíthető, hogy a látszólag tiszteletlen hangnem egy ponton túl nagyon is tiszteletreméltóvá válik majd. És azon túl, hogy Röhrig ezzel az alakítással valamiféle amerikai függetlenfilmes jelenséggé válhat, Brodericknek is jött tesz egy ilyen film, ahol végre egy jó szerepben, jó alakítással láthatjuk, hiszen az elmúlt években többnyire csak Sarah Jessica Parker pipogya férjeként emlegették.