Kiakadt Natalie Portman Oscaron viselt ruháján a Weinsteint nemi erőszakkal vádoló színésznő

Rose McGowan szerint Portman nem tesz semmit, és a kis akciójával csak úgy tesz, mintha érdekelné az ügy, amit valójában csak a nőjogi aktivisták képviselnek.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Natalie Portman egy olyan estélyi ruhában vett részt a vasárnap éjjel lezajlott Oscar-gálán, amire nyolc olyan rendezőnő neve volt ráhímezve (köztük például Greta Gerwigé, a Kisasszonyok, Lorene Scafariáé, A Wall Street pillangói, Lulu Wangé, A búcsú vagy Céline Sciammáé, a Portré egy lángoló fiatal lányról direktoráé), akiket az idei versenyben ignorált az Akadémia.

Forrás: Steve Granitz / WireImage / Getty Images

 

Az elegáns demonstráció azonban nem mindenkinek nyerte el a tetszését. „Néhány gondolat Natalie Portmannel és az Oscaron való „tiltakozásával” kapcsolatban. Azzal a fajta tiltakozással, amit a mainstream média lelkesen meggratulál a bátorsága miatt. De miféle bátorság? (…)

Ez inkább csak egy olyan színésznő akciója, aki úgy tesz, mintha érdekelné a dolog.

Ahogy sokan mások is a köreiből. Ezt a fajta kiállást pedig én a magam részéről nagyon sértőnek találom azokra nézve, akik ténylegesen is dolgoznak az ügyért. És ezt nem keserűségből írom, hanem mert undorodom” – írta ki a Facebookra egy hosszú bejegyzésben Rose McGowan.

A színésznő ezután azt ecseteli, hogy Portman teljes karrierje során mindössze két női rendezővel dolgozott együtt – és ezek közül az egyik saját maga volt. A produkciós cége pedig mindössze egyetlen női rendezőt foglalkoztatott: őt magát. McGowan azt is kifejti, hogy valójában Portman maga a probléma, mert támogatja ezt az elnyomó rendszert, és csak hamis együttérzésre telik tőle.


Rose McGowan (aki azok között a nők között van, akik nemi erőszakkal vádolják Harvey Weinstein producert, rendszeresen tüntet ellene a bíróság előtt, sőt részben az ő vallomása indította el az egész #MeToo mozgalmat) kritikájára Natalie Portman a Varietyhez eljuttatott közleményben reagált. Azt írja, egyetért McGowannel abban, hogy túlzás bátorságnak nevezni a kiállását – ő csupán egy gesztust akart tenni azon rendezőnők felé, akik nagyszerű alkotásokat hoztak létre, mégsem foglalkoztak eleget velük.

Rose McGowan Harvey Weinstein ellen tiltakozik a New York-i bíróság épülete előtt. Forrás: Pablo Monsalve / VIEWpress via Getty Images

 

Azt is elismeri, hogy nem dolgozott sokszor női rendezőkkel, de szerinte egyrészt nem volt rá lehetősége, másrészt ha nem is nagyjátékfilmeket, de rövidfilmeket, videoklipeket és reklámfilmeket is forgatott női direktorokkal. Portman azt állítja, többször próbálkozott azzal, hogy női alkotót juttasson esélyhez, de a nagy stúdióknál nem hallgattak a szavára.

„Szóval csak azt tudom mondani, hogy próbálkoztam, és ezután is próbálkozni fogok.

És ha eddig nem is voltam túl sikeres, remélem, hogy hamarosan új nap virrad ránk” – üzente Natalie Portman.


(via Variety)