Kiderült a Ponyvaregény nagy rejtélye

A rajongóknak mindig is izgatta a fantáziáját, hogy pontosan kicsoda a Béna, és mi történt vele, miután Butch kiütötte. Most maga Tarantino árulta el.

QT kultfilmjének egyik legőrültebb jelenete, amikor a két nagy ellenfél, Butch (Bruce Willis) és Marsellus Wallace (Ving Rhames) megkötözve egy zálogház alagsorában találja magát, két pszichopata szexuális bűnöző áldozataként, akik hamarosan elővezetnek egy tetőtől talpig szado-mazo bőrruhába öltöztetett szexrabszolgát, a Bénát (a figura neve eredetileg Gimp, ami nem bénát, hanem szexrabszolgát jelent).

Miután hőseink sikeresen kiszabadulnak szorult helyzetükből, az elég világos, mi lesz a zálogház tulajdonosa, Maynard és bűntársa, a biztonsági őr Zed sorsa („Megmondom, hogy mi lesz most! Idehívok egy pár keményen bepipázott niggert, hogy dolgozzák meg itt ezt a hédert! Feszítővassal, hegesztőpisztollyal! Hallod mit beszélek, bunkó fiú! De ne hidd, hogy veled már végeztem. Kicsipkézem a valagadat! (…) Ez a dolog megmarad köztem, közted és e között a tökönlövötten döglődő, mindjárt kifingó csatornatöltelék között.”). De a Bénáról csak annyit lehetett tudni, hogy Butch kiüti, és elájul.

Egyesek ebből arra a következtetésre jutottak, hogy a figura az ütéstől meghalt, de Tarantino most az Empire magazinnak adott interjúban (amelyben a rajongók által feltett kérdésekre válaszolt) elárulta az igazságot, és a Béna háttértörténetéről is ejtett pár szót. „A filmből ez nem derül ki, de amikor írtam a forgatókönyvet, úgy volt a fejemben, hogy a Béna meghalt. Butch kiütötte, majd amikor magára maradt, felakasztotta magát.

Ami meg a háttérsztorit illeti, a figura egy stoppos vagy hasonló volt, akit ezek ketten felszedtek hét évvel ezelőtt, és betörték, szóval ő egy tökéletes áldozat”

– tárta fel a karakter szomorú sorsát az alkotó. 2014-ben egyébként (a Ponyvaregény bemutatásának huszadik évfordulója alkalmából) a Vulture megszólaltatta a Bénát játszó színészt, Steve Hibbertet, aki elmesélte, hogy neki sem volt tudomása a karakter hátteréről, de annyi világos volt a számára, hogy vélhetően nem ő volt az első rab Maynard és Zed pincéjében. A színész három napot töltött a film forgatásán, és saját bevallása szerint Tarantino nem sok instrukciót adott neki a jelenethez, de miután megvolt a felvétel, felemelt hüvelykujjal jelezte neki, hogy rendben lesz.


(via IndieWire)