Kik azok az óriásszörnyek az új Godzillában?

Godzillát már ismerjük, nézzük meg, mit érdemes tudni a többi bestiáról.

Rodan

1956-ban bukkant fel először egy önálló filmben, amit a Godzillát is jegyző Ishiro Honda rendezett. Mivel a szörnyeteg egy szárnyas őshüllőre hajaz, eredeti japán neve - a pteranodon szó alapján - Radon, és csak később, az amerikai feldolgozás során lett Rodan, hogy a nézők ne keverjék össze a nemesgázzal. A Godzilla franchise-hoz 1964-ben csatlakozott a King Ghidorah, a három fejű szörnyeteg című filmben - ezt akár a Godzilla 2. - A szörnyek királya alapjának is tekinthetjük, hiszen ugyanazok az óriásszörnyek csapnak össze benne. Rodan a későbbiekben már csak Godzilla oldalán bukkant fel, egyetlen apró kivétellel: 1661-ben a Verne Hector Servadac című regénye alapján készült amerikai Valley of the Dragons (A sárkányok völgye) című filmben "szerepelt" néhány Japánból kölcsönzött  felvételen.

 

Mothra

Elsőre röhejesnek tűnhet az óriás molylepke, de Japánban megérdemelten örvend kultstátusznak - Mothra valóban egy különleges, mi több, csodálatos teremtmény. Mothra egy titokzatos kis sziget ősi istensége, Japán és tulajdonképpen a Föld egyik védelmezője, nevét az angol moth (moly) szó képzésével kapta. 1961-ben debütált egy saját filmben (szintén Honda rendezte), a kaiju mozik igazi klasszikusában, és rögtön bemutatták a kultuszát, az ősi templomot, amelynek mélyén nyugszik, és az ici-pici éneklő tündér ikerpárt, akikkel Mothra telepatikusan kommunikál. A lény visszatérését az alkotók ötletesen oldották meg, ugyanis rendre az előző Mothra tojásából kel ki az új, majd a lárva bebábozódik, és hamarosan kifejlett lepkévé változik - különböző megjelenéseit általában láthatjuk is a filmekben, és bizony, a lárvákat sem kell félteni, ha pusztításról van szó. Mothra a Godzilla-sorozat több részében is felbukkant, de az óriásszörnyek közül a Nagy G után neki van a legtöbb önálló filmje.

 

King Ghidorah

A reboot, retcon és remake szitokszavak mögötti jelenségek Japánban sem ismeretlenek, csak ők egyszerűen nem csinálnak olyan nagy ügyet ezekből. Godzilla mitológiáját is számtalanszor megváltoztatták, újradefiniálták az elmúlt 65 évben, és Ghidorah, a háromfejű sárkány is már több különböző háttértörténetet kapott. Godzilla legnagyobb ellenségét a japán mitológiában szereplő nyolc fejű és nyolc farkú sárkány az orocsi, a görög hidra és az 1956-os A fejedelem bajnoka című szovjet fantasy háromfejű sárkánya ihlette - maga a név is, Ghidorah, a hidra orosz kiejtéséből származik -, és volt már bolygópusztító űrbéli sárkány, mesterségesen létrehozott szörnyeteg a jövőből, Japán egyik ősi védelmezője. A már említett King Ghidorah, a három fejű szörnyetegben mutatkozott be, és számtalanszor csapott össze Godzillával - a Godzilla vs. King Ghidorahban egy kiborg változata, a Mecha-King Ghidorah, sőt, a Godzilla-sziget című tévésorozatban nem kevesebb, mint

Hyper Mecha-King Ghidorah!