Könnyek az esőben - Rutger Hauer emlékére

75 éves korában meghalt Rutger Hauer. Emlékezzünk rá néhány remek filmjével!

Szárnyas fejvadász

Hauer kétségkívül leghíresebb szerepe a Szárnyas fejvadász replikánsa, Roy Batty. Míg a film egészében afféle tökéletes ember-utánzatként gyilkolászik, a legvégén, a tetőn elmondott csodálatos "Könnyek az esőben" monológja nem csupán átértelmezi és gazdagítja a karakter jellemét egyetlen pillanat alatt, hanem azt is bebizonyítja, hogy Hauer egy piszok jó színész. A jelenetbeli szövegének egy részét maga írta, és miután felvették, a stáb sírt a meghatottságtól. Ezt tökéletesen meg tudjuk érteni.

 

Sólyomasszony

Richard Donner kevésbé ismert filmjében Naverre, a fekete lovag (Hauer) egy gonosz püspök átka miatt éjjelente farkasként él, szerelme, Isabeau (Michelle Pfeiffer) pedig nappal sólyom alakját ölti, szintén a püspöknek köszönhetően. A szerelmespár csak akkor találkozhat ismét, ha megtörik az átkot. A Sólyomasszony vicces, kalandos, romantikus fantasy-mese, látszólag műfajidegen, de marha jó zenével.

 

Vak végzet

A VHS-korszak hajnalának nagy klasszikusa a vak szamuráj, Zatoichi történetének amerikanizált változata, amelyben Hauer egy vak vietnámi veteránt játszik, de persze van kardja. Hamisítatlan B-film, a nyolcvanas évek szülötte, és mint olyan, veszettül szórakoztató.

 

Őrült Stone, avagy 2008: a patkány éve

A videotékák másik kedvenc Hauer-filmje szintén B-kategóriás, de az egyik legfantasztikusabb bűnös élvezet, amit akkoriban láthattunk, és azóta is ezerszer újra lehet nézni. Őrült Stone hosszú kabátjával, kerek napszemüvegével és böszme fegyverével úgy néz ki, mintha csak egy képregényből vagy animéből lépett volna elő, és ezt csak fokozza, hogy amikor csak teheti, csokit eszik. Az egyik legkúlabb figura az egész világon. No és a történet a jövő (2008!) vízzel elárasztott, lepukkant Londonjában, ahol egy borzalmas szörnyeteg emberi szíveket zabál... Pontosan ilyennek kell lennie egy bitang jó B-filmnek. Vagy ZS-filmnek, kinek hogy tetszik – ez utóbbi itt vagányabb. Ideje újranézni.

 

Az országút fantomja

Maradjunk is a videotékában, ugyanis találunk még ott egy filmet, amire nagyon sokan emlékeznek szívesen: méghozzá Az országút fantomjára. Ebben Hauer egy elmebeteg gyilkost játszik, és macska-egér játékot űz az ifjú C. Thomas Howell-lel. Thriller és akciófilm sajátos keveréke, a 80-as éveknek megfelelő, kendőzetlen brutalitással.