Könnyekig meghat a díjnyertes abortuszdráma

Az amerikai 4 hónap, 3 hét és 2 nap az elmúlt hétvégén nyerte meg a zsűri nagydíját a Berlinalén. Szerencsésebb országokban hamarosan mozikba is kerül a Never Rarely Sometimes Always – íme az előzetese!

A berlini Ezüst Medve előtt a függetlenfilmes Eliza Hittman alkotását a Sundance-en is díjazták (egy különdíjat kapott neorealizmusáért), az amerikai mozik pedig március 13-án hivatalosan is bemutatják. A Never Rarely Sometimes Always egy tinédzserlány, Autumn drámája, aki a vidéki Pennsylvaniában azzal szembesül, hogy semmi támogatást nem kap, amikor váratlanul teherbe esik.

Autumnnak egyetlen segítsége van: legjobb barátnője és unokatestvére, Skylar. A két lány, hogy megoldja a helyzetet, együtt elindul New Yorkba, ahol azonban további küzdelmek várnak rájuk, és hosszabban kell időzniük a városban, mint tervezték. Az abortuszra készülő barátnőjét támogató diáklány története egyébként erősen emlékeztet a román új hullám egyik jeles alkotására, a 4 hónap, 3 hét és 2 napra.

A filmet rendező Eliza Hittman már több mint egy évtizede készíti érzékeny felnőtté válási történeteit. Először It Felt Like Love című bemutatkozó nagyjátékfilmjével hívta fel magára a figyelmet 2013-ban, majd 2017-ben egy Beach Rats című coming-out drámával jelentkezett. Rendezett ezenkívül epizódokat az HBO A kenderfutár és a Netflix 13 okom volt című sorozatában – utóbbi szintén tinédzserek körében játszódik, és súlyos témát dolgoz fel.

„Nem hiszem, hogy tömegeket lenyűgöző zsűrinagydíjas filmeket készítenék. Minden, amit csinálok, egy kicsit a pálya szélét mutatja. Ide is elvárások nélkül érkeztem.

A zsűrik amúgy is nagyon kiszámíthatatlanok. És a nagy tömegeknek sem szeretnék prédikálni. Ez egy művészfilm, és tudtam, hogy a nők születésszabályozáshoz való jogának kérdése találkozik majd bizonyos fokú érdeklődéssel. Nem vártam, hogy ez az érdeklődés pont a Berlinale zsűrijénél fog jelentkezni” – nyilatkozta a rendező a fesztiválon.


(via IndieWire)