Koronavírus-fertőzésben halt meg Andrew Jack, a Star Wars-filmek Ematt tábornoka

A brit beszédtechnika tanár 76 éves volt. Olyan filmek sztárjait tanította, mint a James Bond: Aranyszem, a Trója és A Gyűrűk Ura.

76 éves korában, az angliai Chertsey-ben, a St. Peter’s Hospitalban hunyt el március 31-én a brit és a hollywoodi filmgyártás legfoglalkoztatottabb beszédtechnika tanára, Andrew Jack. A halálhírt az ügynöke, Jill McCullough jelentette be, aki egyúttal azt is közölte: Andrew Jack felesége, Gabrielle Rogers (aki szintén beszédtechnika tanár) is koronavírusos lett, ezért karanténba került Ausztráliában.

Dialect coach-ként az 1989-es Indiana Jones az az utolsó kereszteslovag óta az volt Andrew Jack feladata, hogy a különböző nemzetiségű színészeknek hitelesen megtanítsa az angol nyelv brit, amerikai, ausztrál és egyéb akcentusait, de abban is segített az angolt erős akcentussal beszélő színészeknek, hogy a mozgóképes vagy rádiós interjúikban tisztán értse a közönség azt, amit mondanak. Foglalkozott emellett a görög nyelvvel is, ami a 2004-es Trója forgatásakor volt hasznos, és Peter Jackson Gyűrűk Ura-trilógiájában is ő tanította meg Cate Blanchettnek és Viggo Mortensennek a J.R.R. Tolkien által részletesen kidolgozott tünde nyelvet, a sindarint.

Andrew Jack az utóbbi négy évtizedben közel 100 filmben és tévésorozatban 200 színész kiejtését csiszolgatta tökéletesre, köztük olyan szupersztárokét mint Robert Downey Jr., Pierce Brosnan, Jessica Lange, Hugh Laurie, Minnie Driver, Helen Mirren, Chris Hemsworth és Jon Boyega. A fentebb említett filmek mellett olyan kasszarobbantó blockbusterek szereplőgárdáját segítette beszédtechnika tanárként, mint a Robin Hood, a tolvajok fejedelme, Az utolsó mohikán, az Aranyszem, A holnap markában, a Halj meg máskor, a Sherlock Holmes és a Batman: Kezdődik!, de benne volt az összes Marvel-film valamint a Disney égisze alatt készült Star Wars-filmek stábjában is. Az új Csillagok háborúja-trilógiában színészként is szerepelt: Az ébredő Erőben és az Az utolsó Jedikben Ematt tábornokként ismerhették meg a rajongók. (via The Independent)