Közös filmes univerzumok: ezek a legvadabb rajongói elméletek

Van, hogy egy aprócska utalás is elég, hogy a nézők összekössenek két különálló mozis világot – de van, hogy még ennyi sem kell hozzá. Mutatjuk a legelszálltabb teóriákat!

A Közönséges bűnözőkben derül ki a Ponyvaregény aktatáskájának rejtélye

A bemutatása óta eltelt több mint negyed évszázad alatt szinte folyamatosak a spekulációk azzal kapcsolatban, vajon mi is van abban az aktatáskában, amit Jules és Vince cipel végig magával a Ponyvaregényben, de egyszer sem láthatjuk a tartalmát. Felvetődött már, hogy a Kutyaszorítóban című korábbi Tarantino-moziban eltulajdonított gyémántok vannak benne (mivel azt már régóta tudjuk, hogy QT filmjei egy, pontosabban két nagy közös univerzumot alkotnak), esetleg Marsellus Wallace lelke.

A legmerészebb találgatások szerint viszont az 1994-es mű rejtélye az egy évvel később bemutatott Közönséges bűnözőkben oldódott meg.


Bryan Singer alkotásában miután a középpontban álló banda tagjai nevet szereztek maguknak, megkeresi őket egy Kobayashi nevű ügyvéd, aki egy Keyser Söze nevű gengsztervezérnek dolgozik, hogy vállaljanak el még egy utolsó melót. Erre pedig úgy veszi rá vonakodó (anit)hőseinket, hogy egy olyan aktatáskát mutat nekik, amelyben személyre szóló borítékok lapulnak – és amikor kinyitják a táskát, ugyanúgy belevilágít valami belőle az arcukba (miután kiveszik belőle a papírokat), mint ahogy azt a Ponyvaregényben is láthattuk. Nem vitás tehát (annak ellenére, hogy az alkotók közül soha senki sem erősítette meg), hogy a két aktatáska egy és ugyanaz, Marsellus Wallace pedig minden bizonnyal szintén Sözénak dolgozik.


A Wanted a Mátrix világában játszódik

1999-es bemutatását követően a Mátrix akkora szenzáció lett, hogy csakhamar megjelentek az utánzatai – a James McAvoy és Angelina Jolie főszereplésével Timur Bekmambetov által rendezett akciófilm, a Wanted esetében azonban ennél talán többről van szó. Egyesek úgy vélik, hogy a hasonlóságok nem tudatos vagy tudat alatti „kölcsönzésre” utalnak, hanem arra, hogy a Wanted a Mátrixon belül játszódik.

Az itt látott titkos társaság tagjai például könnyedén lehetnek olyan emberek, akik még csak félig ébredtek öntudatra, ezért repkedni például még nem tudnak úgy, mint Neo,

de valamilyen szinten azért tudják hajlítani a valóságot (például a lövéseket). Ez a kapcsolat az akciójelenetek hasonlóságát is magyarázná, ráadásul további bizonyítékot jelent a fiatal főhős figurája, aki eleinte Neóhoz hasonló szürke irodai rabszolgaként tengeti az életét, és ugyanúgy lesz egy mentora, aki „felszabadítja”, csak nem Morpheusnak hívják, hanem Sloannak (lásd Morgan Freeman figuráját).


A Jégvarázs, A kis hableány és az Aranyhaj és a nagy gubanc mind összefüggenek

Arról már ebben a múltkori cikkünkben is írtunk, hogy van rá esély, hogy a Pixar összes filmje ugyanabban az univerzumban játszódik – de nemcsak a Pixar, hanem az azt felvásároló Disney meséit is át- meg átszövik az utalások egymásra. A Jégvarázsban például a főhős hercegnők szülei a tengerbe vesztek, szóval simán lehet, hogy

A kis hableány elején látható hajóroncs az ő hajójuké.

Ne feledjük, hogy ráadásul mindkét animációs film Hans Christian Andersen meséje nyomán született.


Az Aranyhaj és a nagy gubanccal már nem ennyire szoros a viszony, de feltűnő, hogy az Elsa megkoronázásakor játszódó jelenetben Aranyhaj és férje, Flynn is ott van a jeles eseményen – előbbi rövid, barna hajjal, tehát vélhetően egy pár évvel később a saját filmjükben történtekhez képest (a fenti videó 11. másodpercében sétálnak bele a képbe). Ebben a cikkben már foglalkoztunk vele, hogy egyesek szerint Elsa és Anna szülei – mivel valamiféle rokonságban állnak velük – épp Aranyhajék esküvőjére tartottak a viharba keveredő hajóval, ez azonban nem stimmel, mert akkor a koronázási szertartáson cameózó két figurának sokkal öregebbnek kellene lennie.


Phillips kapitány cameózik a Minden odavan című Robert Redford-filmben

A szomáliai kalózok által túszul ejtett teherhajó-kapitány sztoriját mindenki ismeri, de ugyanabban az évben, szintén 2013-ban bemutattak egy másik hajós filmet is: a Robert Redford főszereplésével készült Minden odavant, amelyben egy magányosan hajózó férfi vitorlása léket kap egy elsodródott konténer miatt, és szinte minden remény nélkül kénytelen sodródni az Indiai-óceánon. A film vége felé az egyik jelenetben azt láthatjuk, hogy SPOILER! az immár egy kis mentőcsónakban veszteglő hős megpróbálja észrevetetni magát egy Maersk teherhajóval, mindhiába. Mivel a Phillips kapitányban is Maersk teherhajóról van szó, a rajongókban felmerült, hogy minden bizonnyal maga Phillips kapitány volt az, aki nem vette észre szegény hajótöröttet – készült is egy ezt igazoló (természetesen rajongói) alternatív verzió (lásd a lenti videót).

Azt azonban azért csendben hozzátennénk, hogy a Maersk cégnek nagyjából 600 teherszállítója járja az óceánokat, szóval a felvetett elmélet nem túl esélyes...


Leonardo DiCaprio minden egyes alakítása az Eredet-beli „limbo” része

Az álomtematikára épülő Eredetben azt láthattuk, hogy az álomnak több szintje van, hiszen egy álomban is lehet álmodni: a legalsóbb, legmélyebb szint pedig a limbo, ahol akár örökre ott is ragadhatunk. A rajongói teória szerint pedig Dom Cobb csapdába esve él a limbóban, miközben DiCaprio többi korábbi szerepe mind a férfi egy-egy személyiségének feleltethető meg. A dolog a Titanic Jackjével kezdődik, akinek SPOILER! valahogy mégiscsak sikerült túlélnie a tragédiát, és új személyiséget épített magának: ő lett a vagyonos Jay Gatsby, akit múltbeli események nyomasztanak.


Hogy rendezze ezeket a múltbeli traumákat, a férfi bevonul egy elmegyógyintézetbe (itt már a Viharsziget karakterénél járunk), ahol számos foglalkozást vizionál magának (lásd a Kapj el, ha tudsz! szélhámosát) – ám ezek közül egyik sem köthető a tengerhez, mivel hősünknek víziszonya van (és itt visszaköthetünk a Titanic Jackje által elszenvedett hajótöréshez). A gondolatot folytatva pedig a különféle személyiségek szerelmei is mind ugyanannak a nőnek (az Eredet-beli Malnek) a különféle inkarnációi. Nos, legyen bármilyen szép is ez a gondolatmenet, a felsorolt vadabbnál vadabb ötletek közül talán ez a legnagyobb hülyeség...


A Gyűrűk Ura egy Trónok harca-előzmény

A Trónok harca hőn áhított Vastrónja azért tűnik olyan kényelmetlennek, mert mindenféle kardokból van összerakva: ezek Aegon Targaryen király legyőzött ellenségeinek a kardjai. Éles szemű rajongók pedig kiszúrták, hogy az egyik kard nem más, mint a Glamdring, azaz Gandalf kardja A Gyűrűk Urából és A hobbitból.

Ezen logika szerint tehát szegény Gandalf is szembeszállt Aegon Targaryennel, és rajtavesztett.


Az elmélet hívei szerint – akiket minden bizonnyal nem zavar, hogy Tolkien sokkal korábban megírta A Gyűrűk Ura-trilógiát, mint George R.R. Martin A tűz és jég dala-regényeket – mindezt az is alátámasztja, hogy a mágikus világ elemei ott vannak a Trónok harcában is, amelyben sárkányokat is láthatunk, így minden bizonnyal más varázslatos lények is élnek Westerosban. A teória ugyanakkor egy kicsit megbicsaklik azzal, hogy mások viszont azt szúrták ki, hogy a Mennyei királyság című, a keresztes háborúkat feldolgozó Ridley Scott-filmből is láthatók kardok a Vastrónban, szóval úgy tűnik, csak arról van szó, hogy nem ritka, hogy az egyes forgatásokon újra felhasználják valamely korábbi produkció kellékeit.

Indiana Jones a Marvel Mozis Univerzumon belül él

Ebben a korábbi összeállításunkban már szerepelt a titkos kapcsolat Az elveszett frigyláda fosztogatói és a Star Wars-filmek robotjai, R2-D2 és C-3PO között – de úgy tűnik, kalandszerető hősünket egy másik filmes univerzumhoz még szorosabb (?) kapcsolat fűzi. Az Amerika Kapitány: Az első bosszúállóban ugyanis a Vörös Koponya nevű karakter azzal viccelődik Hitler kárára, hogy az

mindenféle csecsebecsére vadászik a sivatagban.

Vörös Koponya a filmben. Forrás: UIP-Duna Film


Hitlert egyébként a valóságban is nagyon érdekelték a misztikus műkincsek, és az Indiana Jones-filmekben is rendre ilyenekre vadászik a nácikkal is folyamatosan tengelyt akasztó főhős, így egyesek máris levonták a logikus következtetést, hogy akkor mindezt minden bizonnyal a Marvel-univerzumon belül teszi. Sőt, egyesek szerint Indynek akár az akkoriban formálódó S.H.I.E.L.D. megalapításában is része lehetett. S habár a Marvel-filmek és az Indiana Jones-mozikat gyártó Lucasfilm egyaránt a Disney alá tartoznak, nem túl valószínű, hogy ez a II. világháborús-műkincses kapcsolat elégséges lenne egy közös univerzum meglétének bizonyításához – de attól még, az összes többihez hasonlóan, igen szórakoztató teória.


(via WhatCulture)