Láttál már indonéz szuperhősfilmet? Nem is gagyi!

Az indonézek az akciófilm világában már letették a névjegyüket, most a szuperhősfilmekkel próbálkoztak, és nem sikertelenül, bár a kosztümmel még lehetett volna dolgozni.

Nemcsak az amerikaiak, a japánok és a franciák vannak oda a képregényekért, hanem talán kissé meglepő módon az indonézek is. És az ország legnépszerűbb képregényhőse a több mint ötven éve született Gundala, amely Harya "Hasmi" Suraminta hihetetlenül népszerű sorozata, a Gundala Putra Petir hőse. Gundala egy villámcsapásból nyerte erejét, elég róla ennyit tudni, egyrészt azért, mert kevesen fognak ezen a cikken és a most megjelent előzetesen felbuzdulva eredeti képregényeket rendelni, és mert az eddig főképp horrorfilmekben utazó rendező, Joko Anwar (Folklore) jócskán átírta és korszerűsítette a történetet. Ez a Gundala - és ez egyben a film címe is – a nép hőse, egy egyszerű biztonsági őr és mellesleg szakszervezeti aktivista, aki a Dzsakartát uraló korrupt politikusok és kegyetlen gengszterek ellen indul harcba, bár a látottak alapján nem teljesen önszántából.

Persze Gundalának (Abimana Aryasatya), akit civilben Sancakának hívnak, megvan a maga háttértörténete. Árván nőtt fel, miután a zavargások során elveszítette az édesapját, és később pont egy olyan gengszterrel (Bront Palarae) kerül szembe, aki hasonló módon veszítette el a szüleit, csak belé nem villám csapott, hanem megégett, és aki hozzájuk hasonló árvákból toborzott zsoldoshadsereget.  Lesz is nagy csihipuhi, és az előzetes alapján tulajdonképpen ez a lényeg: az olcsó szuperhős hacuka egy kőkemény akciófilmet rejt, ami az Iko Uwais  főszereplésével készült, a brit Gareth Evans rendezte, hihetetlenül izgalmas A rajtaütést (2011) és a még látványosabb A rajtaütés 2.-t (2014) idézi, nyilván nem véletlenül.

Például azért is, mert ugyanaz a harcmodor, az őshonos pencak silat, és azonos az akciójelenetek koordinátora, a már világsztárnak számító, a John Wick: 3 felvonásban és a Star Wars: Az ébredő Erőben is szerepelt Cecep Arif Rahman, aki itt az egyik rosszfiút játssza. Mondjuk mindig a rosszfiút játssza, pedig állítólag nagyon rendes pasas. A filmet Indonéziában már bemutatták, nagy sikerrel szerepelt a rangos Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, és július 28-tól nézhető lesz VOD platformon, vagyis a netes videókölcsönzőkben.