Leonardo DiCaprio az új filmjében egy igazi rohadék lesz

A Wall Street farkasa sztárja a hírhedt szektavezér, Jim Jones bőrébe fog bújni, aki 1978-ban 909 hívét, köztük 317 gyermeket hajszolt kollektív öngyilkosságba.

Az Oscar-díjas Leonardo DiCaprio több évtizedes karrierje során számos valós személyt eljátszott már a vásznon, az amerikai államigazgatás magas rangú tisztségviselőjétől kezdve a bonviván csekkhamisítón át a legendás iparmágnásig és minden idők legzsiványabb korrupt tőzsdeügynökökéig (lásd az FBI-igazgató J. Edgar Hoovert a J. Edgarban, Frank Abagnale Jr.-t a Kapj el, ha tudszban, Howard Hughest az Aviátorban és Jordan Belfort A Wall Street farkasában).

Forrás: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic/Getty Images

 

A 46 éves színész most egy újabb ilyen szerepre készül, mivel hamarosan a hírhedt szektavezér, Jim Jones bőrébe fog bújni. A Népek Temploma elnevezésű vallási szektát megalapító, hírhedt tiszteletesről és ördögi tetteiről ezúttal Scott Rosenberg (Venom, Jumanji-filmek) kanyarított forgatókönyvet, amelyre le is csapott az MGM stúdió, karöltve DiCaprio saját produkciós irodájával, az Appian Way-jel (így a sztár egyben a film producere is).

Az 1978-ban elhunyt Jim Jones amiatt lett hírhedt, mert a Népek Temploma nevű vallási csoport vezetőjeként ő volt a felelős a történelem egyik legnagyobb tömeggyilkosságáért. Ő volt ugyanis az értelmi szerzője annak a csoportos öngyilkosságnak, amely 1978. november 18-án 909 ember életét (köztük 317 gyermekét!) követelte a guyanai őserdőben. A paranoiás, néhány követőjét állítólag tettlegesen bántalmazó és szexuálisan is kizsákmányoló Jim Jones a hippi Jézusnak vallotta magát, a híveit csodás gyógyító képességekkel tévesztve meg. A hetvenes években kitalálta, hogy „el kell hagyniuk az elnyomó, rasszista Egyesült Államokat”, ezért Dél-Amerika egyik legszegényebb országában, Guyanában vásárolt meg egy területet az őserdőben. Az itteni kis kolóniába, amit Jim Jones saját maga után Jonestownnak nevezett el, 1977-ben ezer hívő követte őt Amerikából. A kolóniának volt többek között saját zenekara és kosárlabdacsapata is.

Jim Jones 1976-ban, a Peoples Temple San Francisco-i irodájában (forrás: Janet Fries/Getty Images)

 

Az ekkor már súlyos drogfüggőségben és Isten-komplexusban szenvedő, az Egyesült Államokat az Antikrisztusnak, „az isteni szocializmust” pedig az egyetlen üdvözítő útnak vélő (valójában családokat szétválasztó, minden hívet minden szinten elnyomó, önkényuralmat bevezető) Jones 1978. november 18-án bejelentette a követőinek, hogy mindennek vége: Jonestownt az ellenségeik el fogják pusztítani, „nincs menekvés”. Ezután a szülőket a gyerekeik megölésére, majd öngyilkosságra szólította fel. A szektavezér fegyveresei ugyanis nem sokkal korábban megölték a Leo J. Ryan kaliforniai képviselő vezetésével utánuk nyomozó forgatócsoport számos tagját, Jones pedig félt a retorzióktól. Emellett a drogmámoros tanításain keresztül maga is azt hirdette, hogy ők az Apokalipszis előtti utolsó idők tanúi, így „ha nem élhetnek békében, haljanak meg békében”.

Jim Jones és a jamestowni bestiális tömeggyilkossága számos könyvet, dokumentumfilmet, újságcikket és televízióadást ihletett. Ilyen volt többek között a tragédia 40. évfordulóján bemutatott Truth and Lies: Jonestown, Paradise Lost (ami a Hulun is elérhető), de az Index is szentelt 2018-ban egy hosszabb cikket a témának. (via The Hollywood Reporter)