Louis C.K.-t a bocsánatkérése sem menti meg a teljes szakmai csődtől

Időrendbe szedtük Louis C.K. karrierjének romba dőlését.

Magyar idő szerint november 9-én, csütörtökön este jelent meg a világ egyik leghíresebb humoristájáról a cikk a New York Times-ban, amiben arról írtak, hogy Louis C.K.-ről öt nő állította, hogy előtte maszturbált a humorista. Volt, akit megkérdezett előtte, hogy "szabad-e", volt, aki a meglepetéstől sokkot kapott. Már a cikk megjelenése előtt pár órával lefújták a humorista legújabb filmjének, az I Love You, Daddynek a premierjét, valószínűleg azért, hogy távol tartsák az újságírókat Loius C.K.-től.

A cikk után pár órával reagált a film forgalmazója, a The Orchard nevű cég, amely közleményt adott ki, amiben azt írják, hogy megfontolják a film bemutatását illetve forgalmazását.

Az HBO nem sokkal a cikk megjelenése után, még november 9-én minden szálat elvágott, ami a humoristához kötötte: lemondták Louis C.K. fellépését egy közelgő, autistákat támogató eseményen, amelyet élőben közvetít a csatorna november 18-án, valamint a humorista összes eddigi műsorát leszedték az On Demand szolgáltatásból.

A cikk megjelenése után egy napnak kellett eltelnie, hogy a humorista nyilatkozatot tegyen közzé november 10-én, amiben elismeri a szexuális zaklatást, és bocsánatot kér áldozataitól. Louis C.K. viselkedésére egyáltalán nincs mentség, de ő nem kente el a dolgot, hanem beleállt, és beismerte, hogy valóban a színésznők illetve standup-komikusnők által elmondottak valóban úgy történtek, vagyis nagyjából sportot űzött abból, hogy nők előtt maszturbált. A szexuális visszaélés egyben hatalommal visszaélés is volt, hiszen ő maga is tudta, hogy attól még, hogy megkérdezi „leendő áldozatát”, hogy kielégítheti-e magát a társaságában, nem valós kérdés, hiszen neki hatalma volt a nők felett, és erre pedig nem adhat jó választ senki sem.

November 10-én a Netflix is kihajította Louis C.K. két stand-up műsorát: az egyiket még februárban vették fel, és áprilisban volt a premierje a szolgáltatónál, de a második műsor felvételére még nem került sor, és nem is fog. Az FX csatorna is ugyanígy cselekedett: a humorista korábban négy műsort is forgatott a cégnek: Better Things, Baskets, One Mississippi, and The Cops, most mindet leveszik a műsorról. November 10-én a The Orchard nevű kiadóvállalat is kihátrált Louis C.K. mögül, és bejelentette, hogy nem fogják bemutatni és forgalmazni legújabb filmjét, az I Love You, Daddyt.


Szintén november 10-én jelentette be Louis C.K. publicistája, Lewis Kay és menedzsmentje, a 3 Arts Management, hogy nem képviselik többé a humoristát. A cég olyan híres előadóművészeknek dolgozik, mint Amy Poehler, Jimmy Kimmel vagy Sarah Silverman, és közleményükben azt írják, hogy a társaságon belül is vizsgálatot rendelnek el, hogy garantálni tudják ügyfeleik munkájának zavartalan körülményeit, és nem tűrik a szexuális és hatalommal való visszaéléseket.

November 10-én este a Universal is beállt a sorba, és bejelentette, hogy A kis kedvencek titkos élete második részéből kivágták a standup-komikust. Louis C.K. volt Max, a kutya hangja az első részben, a második rész előre láthatóan 2019 júniusában kerül majd a mozikba, immár Louis C.K. hangja nélkül.