Magyar színészek hollywoodi filmekben

Haumann Máté szereplése mint Szilárd Leó az Oppenheimer című filmben sokaknak felhívta a figyelmét arra, hogy magyar színész is szerepelhet egy Oscar-gyanús hollywoodi filmben. Vannak még páran hozzá hasonlók.

Az Origo filmstúdió most frissen el is indította az Origo Talent Networköt, aminek az a lényege, hogy a Magyarországon forgató nagy produkciók az ő adatbázisukból tudjanak szemezgetni a magyar színészek közül. Így talán több ismerős arc is felbukkanhat majd hollywoodi filmekben. Na, nem mintha ne lett volna már erre több példa is a múltban.

Forrás: Gareth Cattermole/Getty Images

Haumann Máté az Oppenheimer előtt szerepelt a Vajákban 3 epizódban is. 6 részben volt látható Az utolsó királyság című sorozatban, 2 epizódban feltűnt a Shadow and Bones - Árnyék és csontokban, de szerepelt az Oscar-díjas Rami Malekkel a Pillangó című filmben is.

 

Forrás: Köbli Norbert

Anger Zsolt sokaknak úgy maradt meg, mint Endre bá az Aranyéletből, pedig kiemelkedő alakítást nyújt a Fapadban mint Szemlő Róbert. Megannyi remek film, mint például a Trezor, A nyomozó, A martfűi rém, Brazilok, Budapest Noir, illetve sorozat, mint A tanár, A Király, a Mellékhatás, A Séf meg a többiek szerepel a filmográfiájában, amik között megbújik egy 2018-s hollywoodi produkció is. Ő alakíthatott egy orosz nagykövetet és szerepelhetett együtt Jennifer Lawrence-szel a Vörös veréb című filmben. 

 

Forrás: RTL Sajtóklub / Konyhafőnök VIP

Nem lehet elfelejteni a modellkedés mellett színészkedéssel is foglalkozó Görög Zitát, akinek ugyan összesen csak 10 cím szerepel a neve mellett az IMDb-n, de abból a 10-ből 6 külföldi produkció. Legemlékezetesebb alakítása az Underworld filmekhez köthető, ő játszotta Amelia karakterét. 

 

Forrás: Fenyő Iván

Ritkán szokták megemlíteni, de Fenyő Iván is számos nagy produkcióban feltűnt már. És nem elég megállni a 2013-as Die Hard - Drágább, mint az életednél, mivel jóval előtte ott volt még egy sokkal jelentősebb mozija is, amikor Jake Gyllenhaallal játszott együtt a Bőrnyakúakban. De ezen kívül szerepet kapott a Borgiak, a Válaszcsapás, a Houdini, a Maigret és Az utolsó királyság című sorozatokban is, legutóbb pedig a Halo című számítógépes játék adaptációjában tűnt fel, amit a SkyShowtime-on lehet megnézni.

 

Dobó Kata a 2000-es évek egyik legfelkapottabb magyar színésznője volt, szinte mindenki ismerte A miniszter félrelép és a legendás Pepsi reklámnak köszönhetően. Meg is nyílt az út előtte, hogy néhány külföldi produkcióban szerepet kapjon. Láthattuk egy Robert De Niro-filmben, a 15 perc hírnévben, aztán jött a Rollerball - Könyörtelen játék, egy CSI-epizódos beugrás és egy Dolph Lundgren-klasszikus, a Túlélésből jeles. Az említésre méltó külföldi filmek sora pedig a nem túl szép emlékű Elemi ösztön 2.-vel zárul.

És vannak itt még páran, akik megérdemlik, hogy megemlítsük őket. Például Palvin Barbara, aki majdnem látható volt a Herkules című filmben Dwayne Johnson oldalán, csak a jelenete sajnos a vágóasztalon maradt.  Érdemes megjegyezni Gryllus Dorka, Osvárt Andrea és Ubrankovics Júlia nevét is, akik főként európai filmekben, sorozatokban tűntek fel. De ne feledkezzünk meg Kamarás Ivánról sem, aki felbukkant a Kém című filmben, valamint Nagypál Gáborról, aki megverekedhetett Tom Hanks-szel az Infernóban.

Remélhetőleg a lista még bővülni fog a jövőben.