Majdnem meghalt a főszereplő az egyik Brian De Palma-kultfilm forgatásán

De nem Tom Cruise volt az illető az 1996-os Mission: Impossible idején, hanem William Finley az 1974-es A paradicsom fantomja egyik jelenetében.

Ha Brian De Palma rendezőre gondolunk, minden bizonnyal a feszültség, az intrika és a mesterien kidolgozott díszletek jutnak először eszünkbe. Kultfilmjeit napestig lehetne sorolni A sebhelyesarcútól kezdve az első Mission: Impossible-ön át az Aki legyőzte Al Caponét-ig – jelen cikkünkben azonban az 1974-es A paradicsom fantomja című zenés vígjátékról lesz szó, amelynek a forgatása majdnem egyik főszereplő életébe került.

A film  sokat kölcsönöz a Faust-legendából és Az operaház fantomjából, ami eredetileg 1910-ben jelent meg regényként. Swan, a megszállott lemezkiadó (Paul Williams) eladja lelkét az ördögnek, aki cserébe sikert és hírnevet ígér. A Paradicsom Rockszínház megnyitó ünnepségére azonban még hiányzik a zene. Swan elhatározza, hogy megszerzi Winslow Leach, a félénk, ám zseniális rockzeneszerző (William Finley) legújabb művét. Leach ellenáll neki, de szörnyű baleset éri, eltorzult arcát kísérteties maszk mögé rejtve a Paradicsomban keres menedéket, és iszonyú bosszút esküszik.

A sebhelyért, amit hősünk egy maszkkal takart el, William Finley azonban majdnem ténylegesen is az életével fizetett...

 

Forrás: FilmPublicityArchive/United Archives via Getty Images

 

Bár a produkciós csapat előzetesen biztosította a színészt, hogy a karaktere sebesülését okozó, hanglemezeket nyomó masina valójában biztonságos lesz, a gép puszta ereje olyan hatalmasnak bizonyult, hogy egyszerűen szétzúzta azokat az ékeket, amelyeket a stáb direkt azért tett oda, hogy a színész és a fokozatosan ereszkedő prés között mindenképpen maradjon egy biztonságos távolság. A színészi játék és a valódi pánik közötti határvonal teljesen elmosódott a felvétel alatt, ahogy a prés egyre közelebb került a Finley-hez...

A trükkcsapat szerencsére gyorsan kapcsolt, és a színészt az utolsó pillanatban kirántották a gépből, így hajszál híján, de megmenekült meg attól, hogy tragikus és nagyon fájdalmas halált haljon.

 

 

(via Faroutmagazine.co.uk)