Már az első héten elhasalt a Marvel új filmje

Negatív rekordot állított fel a Marvelek: az MCU történetének legrosszabb debütálását produkálta.

Mélyrepülésben a Marvel, és nagyon úgy néz ki, hogy nem az MCU 33. filmje fogja megfordítani a trendeket. A Marvel Kapitány folytatása, a Marvelek 47 millió dolláros belföldi nyitóhétvégéjével az MCU történetének legrosszabb debütálását produkálta. A kezdeti előrejelzések 75-80 millió dollárhoz voltak közelebb, majd az elmúlt hetekben 60-65 millió dollárra módosították a jóslatukat a szakértők, de a tényleges eredmények még ezt is alulmúlták. A franchise-ból eddig csak két másik film nyitott 60 millió dollárnál alacsonyabb bevétellel: a 2008-as A hihetetlen Hulk (55,4 millió) és a 2015-ös A Hangya (57,2 millió), inflációval nem korrigálva.

A franchise másik két, idén bemutatott darabja, a februári A Hangya és a Darázs: Kvantumánia (106 millió dollár) és a májusi A galaxis őrzői: 3. rész (118 millió dollár) még így is három számjegyű bevételt értek el a debütálásukkor. A Kvantumánia sem tűnt bukásnak a bemutató hetében, a Marvelek viszont egyértelműen elhasalt már az induláskor.

A film a nemzetközi jegypénztáraknál is alulteljesített: 63,3 millió dollárt hozott, ami világszerte összesen 110 millió dolláros startot jelent. A Disney legalább 140 millió dollárt remélt a hétvégén világszerte, és még az se lett volna túl izmos eredmény, tekintettel arra, hogy nagyjából 220 millió dollárba került a gyártása és 100 millió dollárba a marketingje. A Marvel Kapitány annak idején 153 millióval nyitott, és meg sem áll a milliárdos bevételig, de az még az az időszak volt, amikor a Marvel név miatt önmagában tódultak a mozikba a nézők, plusz a két utolsó Bosszúállók-film között mutatták be, vagyis „kötelező” volt megnézni a Végjáték előtt.

A Franchise Entertainment Research nevű filmes tanácsadó cég vezetője, David A. Gross szerint:

"Ez egy példátlan box office-összeomlás a Marveltől. A sztrájkok ártottak a film marketingjének, de nem ez áll a számok mögött. (…) A világjárvány óta a szuperhősműfajt egyszerre sújtja a streaming, az ötlettelen és rossz filmek és a tévés telítettség.”

Shawn Robbins, a Boxoffice Pro vezető elemzője úgy látja, hogy "a Marvel filmjeinek többségéhez a közönség korábban jóindulattal közeledett, és ebből a stúdió profitált. Ennek a lendületnek az ellenkezője játszódik le jelenleg."

A Port.hu szerzője sem lett a film rajongója, szerinte

nemcsak a nézők fáradtak bele a lélektelen vidámparkká változtatott szuperhősködésbe, de már maguk az alkotók is unják az egészet.”

Az emberevő macskák sem tudják megmenteni a Marveleket

Sok minden akart lenni a Marvel Kapitány folytatása, de leginkább csak kínos lett.

Kritika

FRISSÍTÉS:

Közben befutottak a magyar nézettségi adatok is: a Marvelekre 29 098 néző ült be a hétvégén, az MCU-filmek közül csak  A hihetetlen Hulk nyitott gyengébben (17 362 nézővel) még 2008-ban. 

via: Variety