Már megint kirúgott a Disney egy Star Wars-rendezőt

A Lucasfilmnek és Colin Trevorrow-nak más elképzelései voltak a Star Wars 9-ről. Új rendező még nincs.

 A Lucasfilm hivatalos közleményben jelentette be: nem Colin Trevorrow rendezi az egyelőre cím nélküli, 2019-ben mozikba kerülő Star Wars IX-et – írja az Entertainment Weekly. A Disney tulajdonában lévő Lucasfilm így indokolta a döntést:

Colin Treworrow-val kiválóan együtt tudtunk működni az előkészületi szakasz folyamán, de végül közös megegyezéssel arra jutottunk, nagyon különbözőek a vízióink a projekttel kapcsolatban. A legjobbakat kívánjuk Colinnak, a filmről pedig hamarosan újabb részleteket árulunk el.

Azt egyelőre nem tudni, ki lesz az új rendező. Az viszont már korábban is sejthető volt, hogy a film körül komoly bajok vannak. Augusztus elején itt a Port.hun is megírtuk, hogy váratlanul új forgatókönyvírót szerződtetett a Lucasfilm a Star Wars IX-hez, és  a díjhalmozó brit tévés szakembernek, Jack Thorne-nak, a Harry Potter és az elátkozott gyermek című színdarab társírójának kellett felülvizsgálnia a sztorit. A pletykák szerint Colin Trevorrow eltávolításában az is szerepet játszhatott, hogy bár a Jurassic World az 1,6 milliárd dolláros bevételéve minden idők negyedik legtöbbet kaszáló blockbustere lett, Trevorrow idei filmje, a The Book of Henry anyagi bukás lett, és a kritikusok is eléggé szétszedték.

Lucasfilm / The Walt Disney Company

 

Ráadásul nem is ez volt az első eset, hogy komoly zűr támadt egy új Star Wars-film körül. Korábban állítólag azért rúgták ki a Han Solo-mozifilm két rendezőjét, mert Christopher Miller és Phil Lord nem tisztelte eléggé a Star Wars-veterán Lawrence Kasdan forgatókönyvét, és a rögtönzéseikkel nem is Star Wars-filmet készítettek, hanem egy űrhajós-lézerstukkeres, idétlen humorú Ace Ventura 3-at, amit most Ron Howardnak kell gatyába ráznia. Ráadásul Chris Dickens vágót is kirúgták (olyan filmekkel a háta mögött, mint a Macbeth), és a helyére gyorsan felvették Ridley Scott kedvenc vágóját, az Oscar-díjas Pietro Scaliát.

A Zsivány Egyes rendezőjének, Gareth Edwarsnak is menet közben ültette a nyakába a Lucasfilm a Bourne-filmek forgatókönyvíróját és a Bourne-hagyaték rendezőjét, Tony Gilroyt. Csakhogy amíg ő elfogadta Gilroyt, mint teljes kreatív kontrollt gyakorló, szürke eminenciást, Lawrence Kasdan nem tudta keresztülverni az elképzeléseit Christopher Millerren és Phil Lordon.

És ne felejtsük el azt sem, hogy anno a Star Wars VII. első verzióját megíró Michael Arndt is távozni kényszerült kreatív különbségek miatt a 2015-ös Az ébredő Erő stábjából.