Már most megvan a jövő évi Oscar-gála legjobb külföldi filmje?

Sorra nyeri a fesztiváldíjakat a Portré a lángoló fiatal lányról című kosztümös francia szerelmi dráma. Az egyik kritikus az évtized legjobb filmjének nevezte.

Cannes után úgy tűnik, a Torontói Filmfesztivált is meghódítja Céline Sciamma legújabb kosztümös-történelmi drámája, a Portré a lángoló fiatal lányról, amit az IndieWire kritikusa nemcsak az év, de egyenesen az évtized legjobb filmjének nevezett. Ami szinte biztos, hogy elhozza jövőre a legjobb külföldi film Oscar-díját is, mivel Cannes-ban már nyert egy forgatókönyvírói díjat és egy Queer Palm-ot, de az ausztráliai Melbourne-ből és Norvégiából is elhozott a rendező egy-egy fesztiváltrófeát.

A film a XVIII. századi Európában játszódik. Marianne (Noémie Merlant), a fiatal festőnő felkérést kap, hogy készítse el a tökéletes portrét a házasodni készülő Héloïse-ról (Adèle Haenel), aki nemrég hagyta maga mögött az apácák iskoláját. A festőnő és a szabadságot egyre inkább megkedvelő lány között csakhamar tiltott szerelem bontakozik ki... A filmet itthon a Humen Fesztivál keretén belül lehet megtekinteni, szeptember 15-én, vasárnap este 20:00-kor a budapesti Művész moziban. (via Indiewire.com)