Még 12 kultfilm a 80-as évekből, amit vétek kihagyni

Az olyan megkerülhetetlen klasszikusok, mint a Nagy zűr kis Kínában és a Kincsvadászok mellett a kétszeres Oscar-díjas Kathryn Bigelow vámpírfilmjét, valamint Indonézia híres-hírhedt erotikus sci-fijét, a Lady Terminatort is bemutatjuk cikkünkben.

Nagy sikert aratott olvasóink körében a múlt héten A 80-as évek 12 legjobb kultfilmje címet viselő összeállításunk, ezért most az írás kiinduló pontjául szolgáló Taste of Cinema-cikkben olvasható lista újabb 12 helyezettjét is ismertetjük, köztük sok-sok elfeledett, vagy méltatlanul alulértékelt gyöngyszemmel. Íme:

1. Kincsvadászok / The Goonies (1985)

Az idén áprilisban elhunyt Richard Donner a legjobb buddy cop filmnek számító Halálos fegyver mellett megrendezte a világ legjobb ifjúsági kalandfilmjét is Kincsvadászok címmel, amelyben olyan, ma már világszerte ismert, nagynevű hollywoodi sztárok szerepeltek gyerekszínészként, mint Sean Astin és Josh Brolin. Pont ők ketten alakítják a két civakodó testvért, Mikey-t és Brandet, akik barátaikkal nekivágnak a nagyvilágnak, hogy egy régi térkép alapján megtalálják a hajdanvolt kalózkapitány mesés kincseit, amire nagy szükségük van, ha meg akarják menteni az otthonukat, és el akarják kerülni a költözést. Az elején csak Mikey hisz abban, hogy Félszemű Willy kincse valóban létezik, lelkesedése azonban fokozatosan átragad a többiekre is. Útjuk során találkoznak egy veszedelmes olasz maffiózó családdal, és egy iszonyúan ronda, de rendkívül jólelkű szörnyszülöttel is, aki végül a segítségükre lesz. A filmet állítólag az egyik forgatókönyvíró, Steven Spielberg akarta volna megrendezni, de végül átadta a lehetőséget Donnernek, mert meg akarta nézni a moziban a végeredményt, viszont ő nem igazán szereti újranézni a saját filmjeit.

 

2. Pee Wee nagy kalandja / Pee-Wee’s Big Adventure (1985)

Tim Burton mára eléggé elfeledett kultfilmjének főhőse Pee Wee Herman (Paul Reubens), a felnőtt méretű, de lelkében tizenkét éves, zsémbes idióta. Mindene a kerékpárja, semmi pénzért meg nem válna tőle. Ezért Francis (Mark Holton) ajánlatát is gondolkodás nélkül visszautasítja, pedig jó árat ajánl érte. Pee Wee hiába félti annyira a bringáját, ellopják tőle. A férfi élete nagy kalandjára indul, hogy visszaszerezze legbecsesebb tulajdonát: az egész Amerikai Egyesült Államokat átkutatja érte! Útközben fura alakokkal találkozik, mindennel és mindenkivel meggyűlik a baja. Végül Hollywoodban nyomra bukkan: az egyik show-ban látja viszont, amikor éppen ki akarják sorsolni nyereményként...

Paul Reubens mostanra eléggé eltűnt a rivaldafényből – nem véletlenül. Ahogy azt a bűntényeket elkövető színészekkel foglalkozó cikkünkben is megírtuk itt a PORT.hun, először 1991-ben tartóztatták le, amikor egy pornómoziban nyilvánosan maszturbált. 2002-ben a rendőrség házkutatást tartott nála, és lefoglaltak egy 70 000 darabos pornógyűjteményt, amelyek között állítólag kiskorúak fotói is voltak. A színészt ugyan végül nem találták bűnösnek, de az ítélet értelmében a tartózkodási helyén regisztráltatnia kellett magát a rendőrségen, és szülői beleegyezés nélkül nem tartózkodhat kiskorú társaságában.

 

3. Lady Terminator (1989)

A '80-as évek egyik leghíresebb indonéz B-filmje, az olykor Nasty Hunterként is emlegetett Lady Terminator szándékosan mutat megannyi hasonlóságot James Cameron 1984-es kultmozijával, a Halálosztóval. Látszólag a jól ismert történet elevenedik meg itt is: egy bőrkabátos, elpusztíthatatlan harcos szedi sorra az áldozatait a nagyvárosi éjszakában. H. Tut Djalil rendező ehhez adta hozzá az indonéz Déltengeri Királynő mítoszát, és némi szexuális túlfűtöttséget, mivel a főszereplő amerikai kutató, Tania Wilson (Barbara Anne Constable egyetlen filmszerepe) egy átok miatt kasztrált férfihullákat hagy maga után az utcákon.

 

4. Basket Case (1982)

Lédererné, mi van a kosárban? Kodelkának keze, feje, lába!

Frank Henenlotter emlékezetes horrorvígjátékában ugyan nem a Kodelka-gyilkosság áldozatának testrészei lapulnak a vesszőből font szakajtóban, de a fej és a kéz stimmel (lásd ezt az egyszerre megmosolyogtató és gyomorforgató, de mindenképpen spoileres filmrészletet). A főhős, Duane (Kevin Van Hentenryck) ugyanis mindenhol egy lelakatolt kosárkával jelenik meg, amelyben súlyos titok lapul – ami ráadásul emberéleteket is veszélyeztet! A kellemesen bugyuta film akkora siker lett a horrorrajongók körében, hogy két folytatás is készült hozzá később 1990-ben és 1991-ben Basket Case 2 és Basket Case 3: The Progeny címmel.

 

5. Ha eljönnek a bomberek / Streets of Fire (1984)

Walter Hillt leginkább úgy ismeri a szélesebb közönség, mint a 48 óra, a Megint 48 óra és a Vörös zsaru rendezője, valamint természetesen az Alien-filmek egyik szülőatyja és producere. Ebben az 1984-es zenés akciófilmben(!) egy magányos pisztolyhős (Michael Paré) járja az eldurvult nagyváros veszélyes utcáit és sikátorait, ahol egy könyörtelen motoros banda (a címbéli bomberek) szava a törvény. Ám amikor a Raven nevű bandavezér (Willem Dafoe) parancsára a motorosok arra vetemednek, hogy elrabolnak egy népszerű énekesnőt (Diane Lane), kiderül, hogy ennél nagyobb ostobaságot nem is követhettek volna el, mert az aranytorkú dalos pacsirta nem más, mint a magányos hős egykori szerelme. Lángba borulnak az utcák...

 

6. Alkonytájt / Near Dark (1987)

A kétszeres Oscar-díjas Kathryn Bigelow (Holtpont, Strange Days: A halál napja, A bombák földjén) bemutatkozó rendezésében minden idők egyik legkülönlegesebb vámpírfilmjét köszönthetjük, amelyben a vérszívókat a gótikus pompából áthelyezte a poros amerikai vidékre, az ártatlan romantikát pedig vad szenvedélyre cserélte. A történet főszereplője Caleb (Adrian Pasdar), a jóképű farmerfiú, aki egy éjszaka megismerkedik a rejtélyes és ellenállhatatlanul szép Mae-vel (Jenny Wright), a vámpírlánnyal, aki, mielőtt beállna a hajnal, csókjával és harapásával megbélyegzi a fiút. Caleb szíve innentől kezdve csak az éjszakáért és a lányért dobog. Igen ám, de Mae nincs egyedül: egy kegyetlen vámpírbanda tagja ő, melyet a szenvtelen Jesse Hooker (Lance Henriksen) és halálosztó asszonya, Diamondback (Jenette Goldstein) vezet. De nem csak ők, hanem a vérszívó horda legveszélyesebb tagja, a sportból gyilkoló Severen (Bill Paxton) is szívesen látná holtan Calebet, aki maga is emberi vérre áhítozik és egyre nehezebben tud ellenállni a kísértésnek. Egyedül csak Mae állhat a vérengzés útjába.

 

7. Tetsuo: The Iron Man (1989)

Shin'ya Tsukamoto eszelősen bizarr B-filmjében David Cronenberg 1983-as Videodrome-ja és David Lynch 1977-es Radírfeje előtt tiszteleg. A címbéli Vasember ugyanis nem a Marvel-képregények ma már jól ismert Tony Starkja, hanem szó szerint egy (ócska)vasból összefércelt ember, akinek nem elég, hogy az arcát és az egész testét a húsával egybenőtt fémdarabok borítják be, de még a lába között is egy hatalmas fúró meredezik! Ezt az egyszerre iszonyatosan blőd és gyomorforgatóan undorító japán filmet tényleg csak saját felelősségre javasoljuk megtekinteni!

 

8. Nagy zűr kis Kínában / Big Trouble in Little China (1986)

John Carpenter kultikus fantasy-akcióvígjátékában a teherautósofőrként dolgozó Jack Burtont (Kurt Russell), az országutak császárát megkeresi régi barátja, Wang Chi (Dennis Dun) és a segítségét kéri. Wang zöld szemű menyasszonyát ugyanis a gonosz varázsló, Lo Pan (James Hong) emberei elrabolják. Lo Pant kegyetlen átok sújtja: örök életre van ítélve. Akkor és csak akkor lehet belőle újra földi halandó, ha talál magának egy zöld szemű feleséget. Jack Burton és Wang Chi régi barátai mindent elkövetnek, hogy kimentsék a lányt a kínai varázsló kezéből. A film érdekessége, hogy a Szex és New York tévésorozat kiállhatatlan Samanthája, Kim Cattrall itt még egy abszolút pozitív karaktert alakított (Jack szerelmét), és ez is nagyon jól állt neki!

 

9. Nyomul a nyolcadik dimenzió / The Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension (1984)

W.D. Richter neve aligha mond bármit is nekünk, magyaroknak (leszámítva persze néhány megveszekedett geeket), pedig olyan kiváló filmek forgatókönyvét jegyzi, mint a fentebb már kitárgyalt Nagy zűr kis Kínában és a Hasznos holmik című Stephen King-adaptáció. Bár idehaza nincs nagy kultusza, az Egyesült Államokban a mai napig óriási imádat és nosztalgia övezi Richter saját rendezését, a Buckaroo Banzait, ami ott akkora kultstátusznak örvend, hogy a geek enciklopédiának is beillő Ready Player One-ban is hivatkozási alap lett. A filmben a címbéli Buckaroo Banzai (Peter Weller) egyszemélyben rocksztár, agysebész, feltaláló, szamuráj és szuperhős, aki a csapatával, Hongkong Lovagjaival a nyolcadik dimenzióból támadó gonosz teremtmények (mindegyik neve: John) ellen harcol. Ez a film volt a maga korának Feláldozhatók-trilógiája, hiszen Weller mellett olyan sztárok szerepeltek benne, mint Jeff Goldblum, John Litgow, Christopher Lloyd, Clancy Brown, a Frigyláda náci kémét alakító Ronald Lacey, valamint a Marfan-szindrómája miatt igen jellegzetes arcú, horrorfilmekbe és thrillerekbe előszeretettel hívott Vincent Schiavelli, és Dan Hedaya, aki ahogy azt mondani szokás, volt már minden, csak akasztott ember nem, és a '80-as években (sőt, még a '90-es években is) elképzelhetetlen volt nélküle hollywoodi filmet forgatni.

 

10. Hajlakk / Hairspray (1988)

A műhájat viselő, női ruhába bújt John Travolta 2007-es Hajlakkja ennek a filmnek volt a remake-je. A hatvanas évek Amerikában járunk, dúl a rock and roll-őrület és a tupírláz. Tracy (Ricki Lake) és a barátnője, Penny (Leslie Ann Powers) is elkötelezett Corny Collins Show rajongó. Egyetlen televíziós adást sem hagynának ki, hogy kedvencük zenéjére ropják az "aranycipősökkel". A molett Tracy olyan jól táncol, hogy képernyőre kerül. Sokak kedvencévé válik, ám egy ellenséget is szerez magának. Amber (Colleen Fitzpatrick) az ügyeletes cicababa, a szőke tupírszépség, kinek már az anyja is szépségkirálynő volt, és akit születésétől fogva a sikerre neveltek, nehéz ellenfél, ám a szegénynegyedben nevelkedő Tracy sem az az ijedős fajta.

 

11. Akira (1988)

Katsuhiro Ôtomo méltán híres animéje ma már ugyanúgy a cyberpunk műfaj alapvetése, mint a Ghost in the Shell, a Szárnyas fejvadász vagy a Mátrix. Évtizedek teltek el a III. világháború kitörése és a Tokiót romba döntő hatalmas robbanás óta. 2019-re a várost újjáépítették, de Neo-Tokió gengszterek, terroristák, vallási fanatikusok és motoros bandák polgárháborúk dúlta városa lett. Egy ilyen banda, a Kapszulák vezetője a 16 éves Kaneda is. Csapatának legfiatalabb tagja Tetsuo, akit a többi bandatag állandóan ugrat. A fiú ezért folyton bizonyítani akarja bátorságát, s egy ilyen alkalommal fegyveresek fogságába kerül, akik egy laborba szállítják, ahol mindenféle vizsgálatnak vetik alá. Amikor kiengedik, Tetsuo megváltozik: agresszív lesz, fájdalmai és szörnyű látomásai vannak. Rájön, hogy újfajta képességekre tett szert, egyetlen kézmozdulattal könnyedén tud embereket ölni. S mindez valamiképpen kapcsolatban áll a misztériummal, amit Akirának hívnak.

 

12. Elpusztíthatatlanok / They Live (1988)

A Nagy zűr kis Kínában mellett az Elpusztíthatatlanok is egy olyan gyöngyszem a '80-as évekből John Carpentertől, amit vétek volna lehagyni a korszak kultfilmjeit lajstromba szedő cikkről. A furcsa sci-fi akciófilm főhőse egy Nada nevű fickó (Roddy Piper), aki Los Angelesbe megy munkát keresni. Állás helyett azonban egy világméretű összeesküvés nyomaira bukkan, kezébe kerül ugyanis egy különleges napszemüveg, amelyen keresztül egészen más színben látja a világot. Az óriásplakátok, a magazinok címlapjai, a tévéreklámok a szemüvegen keresztül nézve feltárják titkukat: mindenhonnan a tudatalattinak szóló, szabad szemmel láthatatlan üzenetek bombázzák az embereket arra ösztönözve őket, hogy vásároljanak, fogyasszanak, birtokoljanak. Hamarosan kiderül, a tömegek eltompítása nem kereskedelmi fogás, hanem földönkívüliek manipulációja. Az idegenek ezzel a módszerrel szeretnék elterelni az emberiség figyelmét arról, hogy megkezdték a Föld elleni inváziót...