Színészek, akik bűntényeket követtek el

A hollywoodi színészek is emberek, és közöttük is vannak rosszak.

Stephen Collins

A szebb napokat látott színészt leginkább a Hetedik mennyország Camden tiszteleteseként ismerheti a magyar néző, ám a valóságban Collins elég messze áll attól az erkölcsös figurától, akit a sorozatban alakított. Épp e róla kialakult kép miatt volt különösen sokkoló, amikor kiderült, hogy korábban három kiskorú lányt szexuálisan zaklatott 1973 és 1994 között. Miután az eset kiderült, Collins nyilvánosan bevallotta, és ahogy lenni szokott, bocsánatot kért, de hát eső után köpönyeg.

 

Robert Blake

David Lynch Lost Highway című filmjének hófehér arcú,  vérfagyasztó figurája a színész egyik legemlékezetesebb szerepe. Blake gyilkosság vádjával került a bíróság elé, egy elég nagy port felvert eset kapcsán. 2004. május 4-én Blake és felesége, Bonnie Lee Bakley egy olasz étteremben ebédeltek, és kijövet a színész visszafordult, mondván, hogy odabent felejtette a pisztolyát. Közben Bakley a kocsiban várta, és mire Blake visszatért, a nőt fejbe lőve találta. A nyomozás során kiderült, hogy nem a férfi fegyvere végzett vele, de többen is ellene vallottak. Egy visszavonult kaszkadőr, Ronald "Duffy" Hambleton azt állította, hogy a férj felbérelte őt, hogy gyilkolja meg Bakley-t. A bíróság végül nem találta bűnösnek a színészt, ám meggyilkolt feleségének családja is beperelte–  Blake-nek 30 milliót kellett volna nekik fizetni, de nem tette, mert a jogi védelemre elment a vagyonának jelentős része.

 

Randy Quaid

Sokat olvashattunk a 80-as évek egyik legkedveltebb vígjátékszínészének nyilvános bekattanásáról. Quaid és felesége több kifizetetlen hotelszámlát hagytak maguk után, többszörösen garázdaságot követtek el, és ámokfutásuk során azt hangoztatták, hogy egy titkos hollywoodi hálózat bérgyilkosai loholnak utánuk. Végül Kanadában kötöttek ki, bizarrabbnál bizarrabb videókat tettek közzé a YouTube-on, majd később ki akarták toloncolni őket az országból, de 2015 októberében átszöktek a határon az Egyesült Államokba, és ott tartoztatták le a megzakkant házaspárt.

 

Mark Wahlberg

Az egykori Marky Mark kölyökkorában bizony nem élt példás életet, sőt, haverjaival több rasszizmusból fakadó balhéja is volt. 1986-ban, 15 évesen bandájával többször is üldözőbe vett fekete srácokat, és kövekkel hajigálták őket, '86-ban pedig kétszer is megtámadott egy-egy vietnámi férfit. A másodiknak a szemét is megsebezte, és sokáig azt hitte, hogy szerencsétlen akkor arra a szemére elveszítette a látását, de később kiderült, hogy a férfi a vietnámi háború során sérült meg. Wahlberg 2006-ban felkereste, és nyilvánosan is bocsánatot kért tőle, a férfi pedig megbocsájtott neki. 2014-ben a többi atrocitás miatt is bocsánatot kért, de a közvélemény ezt már elég őszintétlennek vélte. A támadásokkal kapcsolatos jogi eljárások során kiderült, hogy Wahlberg soha nem ismerte el, hogy bűnei rasszizmusból fakadtak volna, illetve az ügyész kiemelte, hogy az ilyen bűnök után a kegyelem csak arra hívja fel a figyelmet, hogy egy híres hollywoodi fehér sztárra más normák vonatkoznának.  Az egyik egykor megtámadott fekete áldozata azzal zárta le az ügyet, hogy "egy rasszista mindig rasszista marad". 2016-ban a színész megbánta, hogy egyáltalán bocsánatot akart kérni, és hozzátette, hogy valami jó mégis csak kisült belőle, mert képes volt találkozni és megkövetni egykori áldozatát.

 

Matthew Broderick

1987-ben, egy írországi vakáció során, Broderick és akkori barátnője, Jennifer Gray karamboloztak, és a másik autó két utasa, anya és lánya meghaltak. A baleset oka valószínűleg az lehetett, hogy a színész akaratlanul is az út jobb oldalán, azaz nem a brit szabályoknak megfelelően hajtott. A tragédia túlélője azóta megbocsájtott Brodericknek, noha hiába kérte többször is, hogy találkozzanak, a színész egyszer sem reagált.

 

Jeffrey Jones

A Howard, a kacsa démon megszállta tudósát, az Ed Wood Criswelljét 2002-ben gyermekpornográfia birtoklásáért tartóztatták le, illetve egy akkor 17 éves fiú megvádolta, hogy a színész korábban meztelen fotókat akart készíteni róla. A birtoklás vádját elvetették, illetve utóbbit sem tudták egyértelműen bizonyítani, de Jones öt év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, és regisztrálták a szexuális bűnelkövetők listáján. 

 

Paul Reubens

Pee-Wee Herman megformálóját először 1991-ben tartóztatták le, amikor egy pornómoziban nyilvánosan maszturbált – ez érthetően nem tett jót a karrierjének, pláne, hogy az általa játszott végtelenül infantilis figura eredendően a gyerekeket hívatott szórakoztatni. 2002-ben, Jeffrey Jones ügye kapcsán, egy tanú vallomására alapozva, a rendőrség házkutatást tartott Reubensnél, és egy 70 ezer darabos pornógyűjteményt találtak, amelyek között állítólag kiskorúak fotói is voltak. A tárgyalás során ez utóbbit mégsem tudták egyértelműen bizonyítani, így a színészt nem találták bűnösnek, de az ítélet értelmében a tartózkodási helyén regisztráltatnia kellett magát a rendőrségen, és szülő vagy gyám beleegyezése nélkül nem tartózkodhatott kiskorú társaságában. Reubens a gyűjteményével kapcsolatban elmondta, hogy nem szexuális célból, pusztán esztétikai okokból gyűjtötte a régi szexmagazinokat és fotókat.

 

Kevin Spacey

Spacey a csúcsról bukott a legmélyebbre, amikor 2017-ben tizenöt férfi megvádolta, hogy szexuálisan zaklatta őket. Anthony Rapp vallomása indította el a lavinát, amikor megosztotta a nyilvánossággal, hogy 14 éves volt, amikor Spacey molesztálta. Sorra jelentkeztek az áldozatok, kiderült, hogy a színész igazi csúcsragadozó volt, és Spacey karrierje szó szerint órák alatt összeomlott: kirúgták a Kártyavár főszerepéből, Ridley Scott nyomtalanul kitörölte őt A világ összes pénze című filmjéből, és a jeleneteit újraforgatta Christopher Plummerrel. A bűnök visszaütöttek, Spacey azóta színészként gyakorlatilag nem létezik.

(Forrás: Nicki Swift)