Még 5 mondat, amit megtagadtak a színészek a forgatáson

Előfordul, hogy a forgatókönyv annyira nem tetszik egy színésznek, hogy nem is hajlandó elmondani a leírtakat.

Sok minden változhat egy forgatás során a helyszíntől kezdve a castingon át egészen a forgatókönyvig. Ám van, hogy maguk a színészek érzik úgy, hogy a szerepük egyszerűn ledob egy-egy mondatot, és képtelenség, hogy a karakterük azt mondja, amit a forgatókönyvírók a szájába adnak. Következzen öt eset, amikor a színészek nem voltak hajlandók kimondani a forgatókönyvben leírt mondatokat - és milyen jól tették!

 

Hattie McDaniel (Elfújta a szél, 1939)

Az 1939-es filmre az elmúlt évekből inkább úgy emlékszünk, mint hatalmas vitákat kiváltó alkotás, ami a déli rabszolgatartást elítélendő módon ábrázolja. Az Elfújta a szél le is került az HBO Max kínálatából, majd figyelmeztetéssel került vissza, miszerint a film figyelmen kívül hagyja „a rabszolgaság borzalmait, valamint a faji egyenlőtlenségek örökségét” – most meg épp sehol nem lehet elérni. Az Elfújta a szél egyik legemlékezetesebb karaktere Mammy: az alakításért Hattie McDaniel meg is kapta az Oscar-díjat, és ezzel ő lett az első fekete színész, akit az Akadémia díjazott.

Bár Margaret Mitchell regényében, amely a film alapjául szolgált, gyakran le van írva a „nigger” szó, de hogy a filmben végül egyszer sem hangzik el a lealacsonyító szitokszó, az állítólag Hattie McDanielnak köszönhető,

mivel nem volt hajlandó kimondani, és azt sem engedte, hogy neki mondják.

 

Matthew Perry (Jóbarátok 1994-2004)

Sokak számára Chandler Bing egyet jelentett a Jóbarátokkal: az ő száraz, fanyar humora mindenkit megnevetettet, és ő volt a sorozat egyik mozgatórugója.

A karaktert a tavaly októberben tragikusan elhunyt Matthew Perry alakította, akinek nem csak ahhoz volt jó érzéke, hogy mikor kell elsütni egy poént, hanem ahhoz is, hogy mikor nem.

Perry egy interjúban mesélt az egyik ilyen esetről, ami igazából nem is egy mondat, hanem egy egész jelenetsor:

„Volt egy sztori a Jóbarátokban, amiben Chandler kizárólag azért megy egy férfi sztriptízbárba, mert nagyon szereti a szendvicseket, amit ott készítenek. Felhívtam a vezetőséget, és mondtam, hogy »Ezt ne csináljuk meg!«”

- szerencsére végül így is lett.

 

Will Smith (Bad Boys - Mire jók a rosszfiúk?, 1995)

Állítólag a kultikus haverzsaru film forgatásán Smith összeveszett a rendezővel, Michael Bay-jel, mert

nem volt hajlandó azt mondani a rendőrtársának és barátjának, akit Martin Lawrence alakított, hogy „szeretlek”.

Idővel azonban megenyhült, és a 2020-as Bad Boys – Mindörökké rosszfiúk című harmadik részben kimondta a forgatókönyvben leírt szavakat: „I love you, man”.

előző cikkünk a témában

5 mondat, amit megtagadtak a színészek a forgatáson

Nem mindenki ragaszkodik a forgatókönyvhöz, pláne, ha olyan szövegről van szó, ami nagyon nem tetszik neki.

Tovább

 

Robert Downey Jr. (Bosszúállók, 2012)

A színésznek van pár emlékezetes mondata Tony Starkként (pl. „Én vagyok Vasember”), de olyan is van, amit még jó, hogy nem volt hajlandó kimondani a forgatáson. A Bosszúállók egyik kultikus pillanata, amikor

a csata végén a sérült Vasember magához tér, és megkérdezi a többieket, hogy ettek-e már shawarmát.

Pedig az eredeti forgatókönyv szerint azt kellett volna kérdeznie, hogy „Ki a következő?”, ám Downey úgy érezte, ez a mondat nem elég frappáns. A forgatókönyvíró, Joss Whedon egyetértett vele, így készült el a legendás stáblista utáni jelenet, melyben az egész csapat shawarmát majszol.

 

Jenna Ortega (Wednesday, 2022- )

A Netflix sorozatának sztárja, aki az Addams Family legnépszerűbb karakterét alakított a szériában, azzal járta be tavaly a sajtót, hogy számtalan helyen beleszólt a forgatókönyvbe. Ortega

olyan sorokat húzott ki a Wednesday-ből, mint például: „Ó Istenem, imádom! Hű, nem hittem, hogy egy ruha miatt borulok ki. Szó szerint gyűlölöm magam.”

– ezt akkor akarták elmondatni vele, amikor Wednesday felpróbál egy ruhát az iskolai bálra.

„Kénytelen voltam azt mondani, hogy »nem«. Voltak olyan pillantok a forgatáson, amikor még szakmaiatlanul is kezeltem a helyeztet, ugyanis előfordult, hogy teljesen önkényesen kezdtem változtatni a szövegen. Azt hitték, hogy valamit elszúrtam, aztán le kellett ülnöm beszélni a forgatókönyvírókkal, és megkérdezték: »Várj már, mi történt a jelenettel?«, mire én megmagyaráztam, hogy miért nem tudok bizonyos dolgokat elmondani.”

- emlékezett vissza Ortega.

 

(via Independent)