Meghalt a Halálos fegyver és a Kincsvadászok rendezője, Richard Donner

A legendás filmes 91 éves volt.

Richard Donner egy igazi legenda volt, aki nem csinált ebből ügyet, ám ha végignézünk a filmjein, szinte kivétel nélkül klasszikussá vált mindegyik, sőt, nem egy alkotása igazi műfajteremtő. 1930. április 24-én született, és eleinte színész akart lenni, majd átnyergelt a rendezésre. 

George Lucas és Steven Spielberg mellett óriási hatása volt a modern blockbuster megszületésére, de kettejükkel ellentétben Donner kiváló mesteremberként csak szórakoztatni akart –nem is alakult ki kultusz a személye körül, és fontosabb díjakat sem nyert. 45 éves volt, amikor megkapta első nagy mozifilmes lehetőségét, és máris egy remekművet alkotott: ez volt az Ómen, a modern horror egyik alapvetése, ami még fél évszázaddal később is a frászt hozza a nézőre.

Forrás: Joshua Blanchard/Getty Images

 

Donner a televíziós sorozatokkal sajátította el a szakma csínját-bínját, olyan címeken dolgozott, mint The Man from U.N.C.L.E., a Giligan's Island, A szökevény, The Wild Wild West, a San Francisco utcáin, Petrocelli vagy a Kojak. 1963 és 1964 között hat epizódját rendezte az Alkonyzónának, köztük a híres Nightmare at 20,000 Feet című részt, amelyben William Shatner egy szörnyeteget lát császkálni a repülőgép szárnyán a magasban.

Az 1976-os Ómen után két évvel Donner lazán megteremtette a modern képregényfilmet, egyben megalkotta a műfaj máig legnagyobb hatású klasszikusát, a Supermant, amit együtt forgattak a második résszel, ám Donnert kreatív okokra hivatkozva kirakták, így a Superman 2. moziváltozatát a harmadikat is jegyző Richard Lester fejezte be – a film mintegy 75 százalékát Donner forgatta le, és csak 2006-ban jelent meg az a változat, ami a leghűségesebben tükrözte az ő verzióját. Érdekesség: a nevezetes Föld-visszaforgatás eredetileg a második rész végén volt, onnan emelték át az első filmbe.

Hihetetlenül sokoldalú rendező volt: forgatott fantasyt (Sólyomasszony), fekete komédiát (a Charles Dickens Karácsonyi énekét feldolgozó Szellemes karácsony), neki köszönhetjük a világ egyik legjobb ifjúsági kalandfilmjét, a Kincsvadászokat (amit állítólag Steven Spielberg azért passzolt át neki, mert meg akarta nézni a filmet, ő pedig nem szereti újranézni a filmjeit), westernvígjátékot (Maverick), nosztalgikus filmdrámát (Radio Flyer - Repül a testvérem), thrillert (Összeesküvés-elmélet), akciófilmet (Bérgyilkosok) és a buddy movie-k alapvetését, a zseniális Halálos fegyver-sorozatot. Elképesztő életmű.  Az ezredforduló után Donner kissé kifáradt, utolsó két filmje, a Michael Crichton regénye alapján készült Idővonal és a Bruce Willis főszereplésével készült 16 utca már nem lettek sikeresek, és 2006 óta nem is forgatott. Az utóbbi években a Halálos fegyver ötödik, egyben utolsó részét akarta megvalósítani, épp emiatt hiúsult meg a Kincsvadászok folytatása.

Egykori kollégái így emlékeztek meg róla:

Dick erőteljesen irányította a filmjeit és sok műfajban volt tehetséges. A környezetében lenni hasonló volt ahhoz, mintha a kedvenc edződdel, a legokosabb tanároddal, a legádázabb hajcsároddal, a leghűségesebb szövetségeseddel, no és persze a legnagyobb kincsvadásszal lennél. Gyerek volt. Teljes szívvel. Mindig. Nem hiszem el, hogy elment, de rekedtes, erőteljes nevetése mindig velem fog maradni.(Steven Spielberg)
Richard Donner hihetetlen ember volt. Az életem olyan időszakában számíthattam rá, amikor senki másra. Nem csupán hihetetlen rendező és mesemondó volt olyan csodálatos filmekkel, mint a Kincsvadászok, a Halálos fegyver, az Ómen, a Szabadítsátok ki Willy-t! (aminek producere volt – a szerk.) és személyes kedvencem, a Szellemes karácsony, de a legnagyobb tette mégis az volt, hogy mindig képes volt igazi embernek lenni, és mindent megtett, hogy segítsen embertársain, az állatok iránti szeretetétől vezérelve pedig az állatok jogaiért is küzdött. (Corey Feldman)
Ó, azok a dolgok, amiket tőle tanultam! Saját személyiségét, tehetségét és nagyságát nagyvonalúan a háttérbe szorította, önmagát csak közlekedési rendőrként emlegette. Az egóját az ajtónál hagyta, de ezt másoktól is megkövetelte. Hatalmas szívű és nagylelkű volt, és bőkezűen adott mindenkinek, akit csak ismert. Ha összegyűjtenénk mindazt a jót, amit tett, az égbolt ismeretlen területéig érne. Nagyon hiányozni fog, huncut szellemességeivel és a bölcsességével együtt. (Mel Gibson)

(Forrás: Independent, Variety)

Címlapkép: Joshua Blanchard/Getty Images