Meghalt a horror nagymestere, George A. Romero

A zombifilmek atyja 77 éves volt. Az 1968-as Az élőhalottak éjszakájával örökre beírta magát a filmtörténelembe.

Vasárnap, egy ontariói kórházban, 77 éves korában meghalt a legendás horrorrendező, George A. Romero, aki Az élőhalottak éjszakája című 1968-as kultikus alkotásával megteremtette a zombifilmek máig népszerű műfaját. A bronxi születésű, de 2009 óta már Kanadában élő Romero tüdőrákban szenvedett. A halálhírt a rendező menedzsere, Chris Roe és a producertársa, Peter Grunwald is megerősítette – írja a Variety.

Forrás: Laura Lezza / Contributor / Getty Images

 

Romero New Yorkban született, egy apai ágon kubai, anyai ágon litván bevándorlócsaládban. Később a Carnegie Mellon Universityt végezte el. Mivel az apja reklámfilmeket forgatott, őt is hamar beszippantotta a filmkészítés: a pittsburgh-i Carnegie Mellon University elvégzése után már ő is rövidfilmeket és reklámfilmeket készített, a haverjaival (többek között John A. Russóval) megalapította az Image Ten Productionst. A cég legnagyobb dobása az 1968-as Az élőhalottak éjszakája volt. 

Fillérekből forgatták, Romero kényszerből egyszerre volt társíró, rendező, operatőr és vágó. Mivel nem volt pénzük színes nyersanyagra, fekete-fehérben forgattak, de így legalább nem tűnt fel, hogy a kiontott vér valójában csokiszirup. Mégis ez a film lett minden idők leghíresebb zombihorrorja, mivel gyökeresen szakított az addigi bugyuta, vuduzombis filmes örökséggel (lásd: A fehér zombi 1932-ből), és egyszerre sűrítette magába az atombomba okozta sugárfertőzéstől való rettegést, a hidegháborús szovjet inváziótól való félelmet, a társadalomba visszaintegrálódni képtelen vietnami veteránok helyzetét és a feketék polgárjogi mozgalmait.

10 évvel később, 1978-ban a rendező még egyszer megismételte a bravúrt, és újabb kultikus zombifilmet alkotott: a Holtak hajnalát. Ez azért maradt máig emlékezetes kultfilm, mert az elkényelmesedett fogyasztói társadalom kritikájaként egy plázában játszódott. A rendező állítólag tényleg akkor találta ki ezt a helyszínt, amikor egy bevásárlóközpontban sodródott az embermasszával – ami abszolút hihető ihletforrás, gondoljunk csak a Black Friday-leárazások idején megőrülő emberhordákra.

Romero a következő évtizedekben még többször is visszatért a zombifilmes zsánerhez. 1985-ben megrendezte A holtak napját, 2005-ben, A holtak földjét, 2007-ben a Holtak naplóját, 2009-ben pedig Survival of the Deadet. Forgatókönyvíróként és producerként rengeteg másik zombifilm munkálataiba is besegített – legutóbb egy hete írtunk arról itt a Porton, hogy legújabb filmje, a producerként jegyzett Road of the Dead egy Mad Max-szerű világban fog játszódni, gyilkos autóversenyzésre kényszerített zombikkal a főszerepben.

Forrás: Albert L. Ortega / Contributor / Getty Images

 

Romero filmesek egész sorára volt hatással: mestereként tisztelte Quentin Tarantino, Guillermo del Toro, Robert Rodriguez, Tom Savini és a 2015-ben elhunyt Wes Craven is. Ugyanakkor a zombihorrorok királya nem volt túl jó véleménnyel a köpönyegéből kibújó többi zombifilmesről: a Walking Dead tévésorozatot például gyenge szappanoperának tartotta.