Meghalt Gena Rowlands, a Szerelmünk lapjai színésznője

94 éves korában elhunyt Gena Rowlands amerikai színésznő, aki olyan alkotásokban szerepelt, mint a Szóbeszéd, az Életem szerelme, a Paulie, a Szerelmünk lapjai, vagy a Párizs, szeretlek!.

Gena Rowlands, akinek az Egy hatás alatt álló nő című filmben nyújtott alakítása egy egész generációt inspirált, és aki számos más John Cassavetes-filmben, valamint a Szerelmünk lapjai című romantikus filmben is szerepelt, szerdán halt meg otthonában, a kaliforniai Indian Wellsben, életének 94. évében.

Gena Rowlands; Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic

 

Halálát a fia ügynöksége jelentette be. Júniusban Nick Cassavetes, aki édesanyját a Szerelmünk lapjai című filmben rendezte, megosztotta, hogy a háromszoros Emmy-díjas és kétszeres Oscar-jelölt színésznőnél Alzheimer-kórt diagnosztizáltak.

A színésznő első Oscar-jelölését az 1974-es Egy hatás alatt álló nő című drámában nyújtott alakításáért kapta, amelyet férje, John Cassavetes írt és rendezett. A másik jelölést a Gloria (1980) című filmért kapta, amelyet szintén férje rendezett. 2015 novemberében, a Governors Awards éves díjátadóján tiszteletbeli Oscar-díjat kapott, amelyet a nagyívű karrierje elismeréseként adományoztak neki.

Férje 1989-ben bekövetkezett halála után Rowlands  gyermekei filmjeiben is játszott: szerepet vállalt fia, Nick rendezői debütálásában, a Csillagot az égről (1996) című alkotásban, a Szerelmünk lapjai (2004) és a 2012-es Yellow című filmjében, valamint szerepet kapott lánya, Zoe Tört angolsággal (2007) című filmjében. 

Rowlands utolsó alakítását a 2014-es Parts Per Billion című sci-fi vígjátékban nyújtotta Frank Langella oldalán.

ez is érdekelhet

Rendezők, akik a feleségüket rendezték

Nehéz elképzelni, milyen az, amikor apu rendezi anyut, és egy kicsit hajlandóak félretenni az otthoni dolgokat és a saját egójukat, de a filmtörténetben számos nagyszerű és néhány teljesen jelentéktelen rendező-színésznő párosra bukkanhatunk.

Tovább

 

A színésznő 10 filmben dolgozott együtt Cassavetes-szel, köztük az Arcok (1968), a Minnie és Moskowitz (1971), a Premier (1977) és a Szeretetáradat (1984) című filmekben. Bár más neves rendezőkkel is dolgozott - Paul Mazursky (Vihar), Paul Schrader (Hajnalfény) és Woody Allen (Egy másik asszony) -, a Cassavetes-szel közös munkája meghatározta a 70-es és 80-as évek amerikai független moziját.

Rowlands a mozi mellett hatalmas televíziós karriert futott be, nyolc Emmy-díj jelölést kapott, amiből hármat meg is nyert: Az ABC The Betty Ford Story című sorozatának főszereplőjeként, 1992-ben az Az idegen árnyéka (CBS) főszereplőjeként, 2003-ban pedig az HBO Pasifogó kísérletek című sorozatának mellékszereplőjeként.

Rowlandst gyermekei, Nick, Zoe és Alexandra (Xan), számos unokája és második férje, Robert Forrest gyászolják.

(via Variety)