Meghalt Giuseppe Rotunno, az Amarcord és a Vörös Szonja operatőre

97 éves korában elhunyt Giuseppe Rotunno olasz operatőr, aki olyan Fellini-alkotásokat fényképezett, mint az Amarcord, a Satyricon vagy a Casanova – de a Vörös Szonja című akció-kalandfilmnek is ő volt az operatőre.

Az 1923. március 19-én Rómában született Rotunno tizenhét évesen már a híres Cinecittà stúdióban dolgozott. A II világháborúban német hadifogságba esett, ahonnan két év után, 1945-ben amerikaiak szabadították ki. 2021. február 7-én hunyt el, Rómában.

Rotunno (jobbra) 1971-ben a Fellini: Róma forgatásán Anna Magnani színésznővel és Federico Fellinivel (középen). Forrás: Archivio Cicconi / Getty Imagesi / Getty Images

 

A gyakran „a fény varázslójá”-nak is nevezett, illetve még a stáblistán is sokszor becenevén, Peppinóként szerepelt művész Federico Fellini hét filmjét fényképezte: a Satyricont, az Amarcordot, a Casanovát, a Fellini: Rómát, A nők városát, az És a hajó megyet, illetve a Zenekari próbát.

Ő volt ezenkívül az operatőre a mások mellett Fellini részvételével készült Különleges történetek és Boccaccio 70 című ikonikus szkeccsfilmeknek is,

de dolgozott Vittorio De Sicával (Tegnap, ma, holnap), Luchino Viscontival (Rocco és fivérei, A párduc, Közöny), Robert Altmannal (Popeye) és Richard Fleischerrel is (Vörös Szonja).

1966-ban ő lett az első külföldi operatőr, akit felvettek az A.S.C. nevű szervezetbe, azaz az amerikai operatőröket tömörítő American Society of Cinematographersbe, 1980-ban pedig Oscar-díjra jelölték Bob Fosse Mindhalálig zene című filmjének fényképezéséért.

Rotunno egy 2007-es eseményen. Forrás: Alberto E. Rodriguez / Getty Images

 

Az utóbbi évtizedekben a művész már nem dolgozott. Utolsó munkái közé tartozott az 1995-ös Sabrina, az 1954-es klasszikus Sdyney Pollack által rendezett amerikai remake-je és az 1996-os Dario Argento-horror, A Stendhal-szindróma. Legutolsó munkája egy 1997-es dokumentumfilm volt, a Marcello Mastroianni: Emlékszem, igen, emlékszem.


(via Fidelio, Today 24 News)