Megölték Spike Lee egyik kedvenc színészét, Thomas Jefferson Byrdöt

A hetvenéves férfit atlantai otthona közelében lőtték agyon. A Tony-jelölt művész a neves rendező kilenc filmjében (például a Ha megy a buszban vagy a Girl 6-ben) és egy sorozatában szerepelt. Meggyilkolásának ügyében még nyomoz a rendőrség.

Thomas Jefferson Byrdöt szombaton hajnalban találták holtan, egy bejelentést követően. Halálát több pisztolylövés okozta. Craig Wyckoff, Byrd egykori sajtósa és régi barátja a The New York Timesnak elmondta, hogy tudomása szerint a színész aznap éjjel vitába keveredett egy ismeretlennel egy boltban, és Byrd baráti köre úgy véli, ő lehetett az, aki hazáig követte, majd otthona közelében az utcán agyonlőtte.

Thomas Jefferson Byrd és Spike Lee 2012-ben. Forrás: Johnny Nunez / WireImage / Getty Images

 

Ezeket az értesüléseket azonban a rendőrség még nem erősítette meg, csupán annyit közöltek a sajtóval, hogy jelenleg is nyomoznak az ügyben. Az utcai lövöldözés tényét azonban elismerték (más források ezzel szemben úgy tudják, Byrdöt a saját otthonában gyilkolták meg). Spike Lee, a Csuklyások – BlacKkKlansman Oscar-díjas rendezője egy egész sorozat Instagram bejegyzést szentelt néhai színészének: ezekben közös filmjeikből származó képeket és videókat osztott meg Byrdről.

„Nagyon szomorú vagyok, hogy be kell jelentenem szeretett testvérünk, Thomas Jefferson Byrd tragikus meggyilkolását,

ami a múlt éjjel a Georgia állambeli Atlantában történt. Tom remek ember volt, itt a Nepperek félelmetes figurájaként, Errol Barnesként láthatjátok. Byrd testvér játszott ezenkívül a Chi-Raq, a Da Sweet Blood of Jesus, a Red Hook Summer, az Afro TV, A játék ördöge, a Ha megy a busz és a Girl 6 – A hatodik hang című filmjeimben is. Rójuk le mindannyian kegyeletünket és együttérzésünket a családjának. Nyugodj békében, Byrd testvér!” – írta az első posztban a rendező.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Our Brother Thomas Jefferson Byrd As Da Pimp “SWEETNESS” Of Coney Island In HE GOT GAME. Photo By David Lee. May Brother Byrd Be Flying Through Those Heavenly Pearly Gates. AMEN

Spike Lee (@officialspikelee) által megosztott bejegyzés,

Az említett filmeken kívül Thomas Jefferson Byrd Spike Lee 2017 és 2019 között futott sorozatában, a She's Gotta Have It több epizódjában is szerepelt, de feltűnt egyebek közt az F. Gary Gray által rendezett A nagy dobás című akcióthrillerben és a Ray című, Ray Charlesról szóló Taylor Hackford-életrajzi filmben is. Byrd ezenkívül színpadon is tevékeny volt: a Ma Rainey's Black Bottom című darabban való megjelenéséért – amelyben Whoppi Goldberg oldalán játszott – 2003-ban több nominációt, köztük Tony-jelölést érdemelt.


(via The New York Times, IndieWire)