Meryl Streep válaszolt Rose McGowennek

McGowen a minap képmutatónak nevezte a színésznőt, mert a hallgatásával szerinte csak asszisztál az erőszaktevő Harvey Weinstein mocskos rendszeréhez.

Tegnap mi is megírtuk, hogy Meryl Streep és még néhány színésznő a Golden Globe-on fekete ruhát viselve tiltakoznának a szexuális zaklatások ellen, Rose McGowan azonban, aki saját bőrén tapasztalta meg a hollywoodi szexuális zaklatásokat, keményen beszólt nekik Twitteren. 

Épp a CSENDETEK a probléma. Lélegzetvisszafojtva elfogadtok majd egy hamis díjat, ami nem hoz valódi változást. Megvetem a képmutatásotokat.

Meryl Streep - a címzettek egyike - már korábban azt nyilatkozta, hogy semmit sem tudott Harvey Weinstein ügyeiről, és  McGowennek adott válaszában ismét ezt állította. Íme a teljes nyilatkozat:

"Fáj Rose McGowen támadása, amiről az újságok szalagcímei szóltak a hétvégén, de tudnia kell, hogy tényleg fogalmam sem volt Weinstein bűneiről - sem a 90-es években, amikor őt bántalmazta, sem az azt követő évtizedekben, amikor másokkal tette.

Nem az történt, hogy hallgattam volna. Egyszerűen nem tudtam róla. Nem sumákoltam. Nem tudtam. Fogalmam sem volt, hogy fiatal nőkkel erőszakoskodott. Nem tudtam, hogy ezek megtörténtek.

Nem tudom, hol lakik Harvey, és ő sem volt nálam soha.

Soha nem hívott fel a hotelszobájába.

Az irodájában is csak egyszer jártam, 1998-ban, amikor Wes Cravennel beszéltünk A szív dallamairól.

HW csak forgalmazta azokat a filmeket, amelyeken másokkal együtt dolgoztunk.

HW nem alkotó: leginkább producer, elsősorban olyan filmek forgalmazója, amiket mások csináltak - nagyszerű és kevésbé jó filmeké. De nem minden színész, színésznő és rendező - akiknek HW a filmjét forgalmazta - tudott a zaklatásairól, vagy arról, hogy a 90-es években megerőszakolta Rose-t, és más nőket, előtte és utána, egészen addig, míg el nem mondták nekünk. Nem tudtuk, hogy a megbízásából megvásárolták a nők hallgatását.

HW-nak épp az volt fontos, hogy mi ne tudjunk róla, mert a mi kapcsolatunktól vált hitelessé a személye, hogy magához édesgethessen fiatal, lelkes nőket, és olyan körülményeket teremthessen számukra, amelyekben fájdalmat okozhat nekik.

Sokkal nagyobb szüksége volt rám, mint nekem őrá, és biztos volt abban, hogy én ezt nem tudom. Volt Moszad-ügynököket bérelt fel, hogy az ügyei ne kerüljenek nyilvánosságra. Rose és a többi áldozat azokkal a hatalommal rendelkező, gazdag, kegyetlen férfiakkal szembesültek, akiknek a minden áron való győzelem az egyetlen elfogadható eredmény. Épp ezért alakul egy jogi védelmi szervezet, amiben a filmszakma több száz jólelkű képviselője is részt vesz, hogy megállíthassuk ezeket a gazembereket, és segíthessünk az áldozatok küzdelmében.

Rose nyilvánosan olyannal vádolt, ami nem igaz, és azt akarom, hogy tudja az igazságot. A barátain keresztül elküldtem neki a telefonszámomat, miután olvastam a szalagcímeket. Tegnap egész nap és ma reggel is a telefon mellett ültem, vártam a hívását, remélve, hogy kifejezhetem, mennyire tisztelem az ő és a többi nő bátorságát, hogy szembenéztek a köztünk élő szörnyetegekkel, és az együttérzésemet a kimondatlan, folytonos fájdalomért, amit elszenvedtek. Senki nem adhatja vissza azt, amit a magukat arra feljogosítottnak érző hatalmasságok, mint Bill O'Reilly, Roger Ailes és HW tettek azokkal a nőkkel, akik kiállták mindazt, amit a testükkel és az életükkel műveltek. Reméltem, hogy hallani szeretné ezt tőlem. Nem tette, de remélem, hogy ezt olvassa.

Nagyon sajnálom, ha ellenfélként tekint rám, pedig mindketten, a szakmánkban dolgozó összes nővel együtt ugyanazzal a kérlelhetetlen ellenséggel dacolunk: azzal a status quo-val, ami nagyon akarja, hogy visszatérjenek a régi, zord idők, amikor a nőket a filmszakma hatalmasságai kényükre-kedvükre használhatták, zaklathatták, aztán elhajíthatták. Ezt mind le kell leplezni. Összegyűjteni és fertőtleníteni az egészet, mielőtt bármilyen változás elkezdődhetne."

(forrás: The Wrap)