Minden, amit tudni szerettél volna Christina Ricciről

Ma ünnepli 41. születésnapját az Addams Family komisz kislánya, Wednesday Addams, vagyis Christina Ricci. Összeszedtünk néhány érdekességet az egykori gyereksztárról.

  • Ricci 1980-ban született egy négygyerekes család legfiatalabb tagjaként Santa Monicában, de már New Jersey-ben nőtt fel. Az olasz vezetéknév ellenére a Ricci család legtöbb felmenője ír és skót.
  • Exmodell anyja ingatlanügynökként, apja jogászként és „primal scream”-terapeutaként dolgozott. Ez az a pszichológiai módszer, amelynek az a lényege, hogy a páciens kiüvölti magából a fájdalmait. Gyerekként Christina is gyakran hallotta az apja otthoni rendelőjéből kiszűrődő üvöltéseket, és azzal szórakozott, hogy utánozta a pácienseket.
  • 13 éves volt, amikor a szülei elváltak. Apjával 15 éves kora óta nem találkozott.

  • A tehetségére 8 éves korában figyelt fel egy helyi színikritikus, aki látta őt játszani egy iskolai előadásban. A kislány ravasz módszerrel került be a darabba: addig gúnyolta a másik jelöltet, amíg az meg nem ütötte őt, mire bepanaszolta a fiút a tanároknál, és így övé lett a szerep. „Mindig is nagyon ambiciózus voltam, és ez volt az első alkalom, amikor ennek az ambíciónak a rondább oldala is megmutatkozott”, mesélte az incidensről már felnőttként.
  • A képernyőn, a reklámfilmeket leszámítva, először az NBC népszerű szombat esti szkeccsműsorában, a Saturday Night Live-ban tűnt fel, szülinapos kislányt alakított egy reklámparódiában.
  • Mozis debütálása az 1990-es Sellőkben volt, amelyben Cher karakterének kisebbik lányát alakította. A The Shoop Shoop Song című megasláger filmhez kapcsolódó klipjében is szerepelt Winona Ryder és Cher társaságában. 

  • Az Addams Family - A galád családnak és az 1993-as folytatásnak köszönhetően egy csapásra gyereksztár lett, két évvel később pedig megkapta első főszerepét a Casper című szellemes családi komédiában. A kritika nem rajongott a filmért, de az éves bevételi toplistán a 8. lett.
  • Anjelica Huston visszaemlékezése szerint Ricci ötlete volt, hogy karaktere, Wednesday Addams a kezeit a mellkasán összekulcsolva aludjon, mintha egy koporsóban feküdne.
  • Első igazi felnőtt szerepe, amellyel megpróbált kitörni a gyereksztár-skatulyából, az Ang Lee-féle Jégvihar volt. A karaktert eredetileg Natalie Portman alakította volna, de szülei kérésére végül visszamondta, arra hivatkozva, hogy túl provokatív a szerep. 
  • Első meztelen jelenete a 2001-es A Prozac népében volt. Azt kérte a producerektől, hogy zárt forgatás legyen, vagyis csak a felvételhez feltétlenül szükséges személyzet tartózkodjon a helyszínen, illetve támogatásként a film másik szereplője, Michelle Williams.  
  • 1999-ben visszatért a Saturday Night Live-ba, ahol az egyik szkeccsben Britney Spears és az Olsen-ikrek paródiájaként egy lázadó tinédzsert alakított. A jelenetben meg kellett ütnie egy talk show műsorvezetőjét, de az álütés véletlenül valódira sikerült. Az incidens csak egy pillanatra zökkentette ki, utána sikerült karakterben maradnia.  

  • A kilencvenes években és az új évezred elején nagyon sok szerepről lecsúszott. Esélye volt rá, hogy Jane Campion Zongoraleckéjében ő alakítsa Flora MacGrath karakterét, helyette Anna Paquint választották, aki megkapta az Oscart a szerepért. A Kisasszonyok és az Interjú a vámpírral meghallgatásán is részt vett, de mindkétszer Kirsten Dunstot választották helyette. A Lolita címszerepe miatt négy castingon is meghallgatták, de alulmaradt Dominique Swainnel szemben. A Scooby Doo - A nagy csapatban Velmát alakította volna, de végül Linda Cardellini lett a befutó. Az "O" (Othello)-ban eljátszhatta volna Desi karakterét, végül vissza kellett lépnie időpont-egyeztetési problémák miatt.

  • Az Addams Family gót kislányaként, illetve későbbi szerepeivel nagyon sok zenészt megihletett. Róla szól a finn Reverend Bizarre doom metal együttes „Goddess of Doom” cím száma, a pennsylvaniai Anthrophobia rockbanda "Ricci” című dala, és a The Adorkables poppunk együttestől a "Christina Ricci" is, amit saját bevallása szerint a színésznő is szeret. A Felt nevű rapduó nem aprózta el: ők egy külön albumot készítettek a tiszteletére (Felt: A Tribute to Christina Ricci.)
  • Mark Ryden szürrealista festőművész egyik múzsája is Ricci, több alkotásán is szerepel, az egyik címe: „Christina”.

  • Három év alatt három Johnny Depp-filmben szerepelt (Félelem és reszketés Las Vegasban, Az Álmosvölgy legendája, A síró ember), azóta is baráti kapcsolatot ápol a színésszel, hasonlóan Samuel L. Jacksonnal, akivel A láncban dolgoztak együtt.
  • A film másik szereplőjéhez, Eva Amurri Martinóhoz hasonlóan 9 hónapos terhes volt, amikor befejezte a Mothers and Daughters forgatását. Három hónappal a szülés után már újra a kamerák előtt állt a The Lizzie Borden Chronicles minisorozatában.