Mit csinált Maradona Nápolyban?

Erre az annak idején sokat vitatott kérdésre keresi a választ az Oscar-díjas rendező, Asif Kapadia úgy 500 órányi, eddig soha nem látott archív felvétel felhasználásával.

Ma már sokan csak egy vicces, elhízott öregemberként vagy az angolok elleni híres kezezős gól elkövetőjeként, „Isten kezeként” ismerik, de a maga idejében ő volt a legnagyobb. A legtehetségesebb, a legügyesebb, leggyorsabb, legtechnikásabb focista a világon. A valaha élt legjobb – igaz, a címet Pelével megosztva az örök ellenlábas Brazíliából. És a Buenos Aires nyomornegyedéből érkező őstehetség arca valóban ott virított minden újság címlapján, és nem csak a tehetsége miatt. Erről szól az Oscar-díjas rendező, Asif Kapadia új munkája, ami egyszerűen csak a Diego Maradona címet kapta, és ehhez jött ki most a forgalmazást megszerző HBO első kedvcsináló előzetese.

A korábbi oknyomozó, igazságfeltáró filmjeiről (Senna, Amy - Az Amy Winehouse-sztori) ismert rendező a portréfilmjében nem udvariaskodik, mindent megmutat. A feltörekvő tehetséget, a futballista szupersztárt, a nápolyi istent, a gengszterek barátját és az emberi ronccsá váló sztár bukását is, merthogy a Napoli csapatával 1984-ben rekordösszegért leszerződött Diegót a bűnös város beszippantotta, megrágta és kiköpte, barátsága a helyi maffia, a Camorra prominens személyiségeivel a vesztét okozta, nem beszélve kokainfüggőségéről és számos más botrányáról. Asif Kapadia, bár igyekszik a dolgok mélyére ásni, persze nem találta fel a spanyolviaszt, mindezek ismert tények, ami a brit-indiai rendező filmjét különlegessé teszi, az az alapanyag. Szó szerint.

Kapadia ugyanis mintegy 500 órányi, javarészt eddig sosem látott archív anyagból dolgozott, amely zöme Maradona személyes gyűjteménye, és mivel a rendező amúgy is mindig kerülte az ún. beszélő fejek, a megszólaltatott interjúalanyok statikus szerepeltetését, ez a rengeteg felvétel nagyon is kapóra jött neki. És kapóra jön a nézőknek is, mert egy elképesztő nagy kép rajzolódik ki magáról Maradonáról, a 80-as évekről, a foci akkori és mindenkori világáról, a híresség áráról és még nagyon sok minden másról. És aki ellátogat a Miskolci CineFest Filmfesztiválra, az a nagyvásznon is megnézheti ezt a fantasztikus alkotást egy ellentmondásossága ellenére is fantasztikus emberről.

És íme, a Diego Maradona első, jóval hosszabb és izgalmasabb előzetes: