Mit érdemes tudni az új Predátor filmről?

Az már biztos, hogy megosztó lesz Shane Black filmje, mivel a korábbi daraboknál jóval könnyedebben állt a munkához, de azt is tudjuk, hogy újra lecsapnak a pokol kutyái, és túlzásba vitték a génmódosítást egy gigászi ragadozóval.

Hányadik is ez?

Az új film Predator - A ragadozó címmel fog mozikba kerülni szeptember 13-án. Ez a sorban a negyedik hivatalos Predator-film - persze ha a két Alien vs. Predator filmet nem vesszük ide, és mi nem vesszük ide. Mert ugye volt a megismételhetetlen első rész, a Ragadozó 1987-ben, majd jött Schwarzenegger nélkül a Ragadozó 2. (1990), ahol Danny Glover került szembe az űrbéli vadásszal, ráadásul Los Angeles közepén. 20 évet kellett várni a harmadik részre, az Antal Nimród rendezte Ragadozókra, és most itt a negyedik rész, ami sok szempontból visszanyúl az eredetihez.

De miről szól?

A filmben egy csapatnyi poszttraumás stresszben szenvedő, afganisztáni és iraki veterán csap össze a Ragadozóval. Hozzájuk csatlakozik egy olyan zsoldos, aki korábban már tanúja volt egy Predátor-űrhajó érkezésének, ezért terhes lett a kormány és a hadsereg számára. Most viszont újra szembe kell néznie a csillagközi harcosokkal, mivel a kisfia addig-addig játszott a predátorok tőle kapott kütyüivel, hogy végül a Földre csalogatott egy újabb űrhajót. 

És kik vannak benne?

Íme a film főszereplői: Thomas Jane, akinek itt Tourette-szindrómája van, ezért káromkodik, mint a kocsis,  Olivia Munn, mint csini biológus, Boyd Holbrook, a zsoldos, Trevante Rhodes, valamint a veterán Edward James Olmos, Yvonne Strahovski,  a komikus Keegan-Michael Key, a Trónok harca Theon Greyjoy-át alakító Alfie Allen. Illetve itt lesz napjaink kedvenc gyerekszínésze, Jacob Tremblay, akinek kiemelkedő szerep jut majd, mert, ha jól értettük, autistaként képes a predátorokkal kommunikálni, valamint Jake Busey, aki annak a Predátorral harcoló kommandósnak a fiát alakítja, akit az apja, Gary Busey játszott el a Ragadozó 2-ben.

Mire számítsunk?

Az új folytatást Shane Black rendezi. Akit mind forgatókönyvíróként, mind rendezőként (Rendes fickók, Vasember 3.) nagyon bírunk, mert vagány, vicces, van stílusa, és ha kell, akcióban és látványban tudja mindazt, ami annak idején Hollywoodot naggyá tette – és aki maga is játszott az első Predatorban. Black remekül épít fel karaktereket, nagyszerűen ért a csattanós párbeszédekhez, és filmjeiben mindig vannak gyerekek, akik néha leiskolázzák a felnőtteket. Horrort és szörnyfilmet viszont eddig még nem csinált.

És mi volt a gubanc?

A Fox stúdió a tesztvetítés után nem volt elégedett a nézői reakciókkal, így a film utolsó harmadát kemény rohammunkában kellett újraforgatni. A hírek szerint a következők voltak a legfontosabb változtatások: visszavettek a vicces részekből – az eredeti Predatort szerető nézőknek nem jött be a sok poénkodás, ők vért akartak - , pár szereplőt mégis életben hagytak, másnak viszont pusztulnia kellett, és az eredetileg fényes nappal játszódó végső leszámolást végül éjszaka forgatták le, mert az jobban illett az egész széria hangulatához. Hogy mindez javított a végeredményen vagy ártott neki, csak szeptemberben tudjuk meg, vagy akkor sem.

Mi is van a predátorokkal?

Azt már tudni, hogy több ragadozó is szerepel a filmben, és van köztük egy iszonyat izmos „szuperpredátor” is, csak azt nem tudjuk, mi köztük a felállás, mert azt a film vérben tocsogó plakátja is elárulja, hogy itt predátor predátor farkasa lesz. Merthogy úgy tűnik, hogy az amerikai kormánynak is van egy titkos katonai kísérlettel létre hozott, saját predátora, esetleg valami predátor-ember hibridje, mert egy ilyen megbuherált DNS-ű harcos többször is összecsap az űrből jött, klasszikus vadásszal az előzetesekben is.

Milyen lények?

Persze a hangsúly a predátorokon van, de lesznek itt más ragadozók is, ahogy Antal Nimród filmjében is. A hangsúly továbbra is a DNS-en van, merthogy maguk a lények is képesek önmagukat más szervezetek génjeivel felturbózni. Az első verzióban egy rakás ilyen hibrid volt, de csak kevés maradt meg végül, és ezek között vannak a „pokol kutyái” néven emlegetett farkasszerű valamik. Ezek vagy hasonlók már Antal Nimród filmjében is szerepeltek, de most újratervezték őket. Rondábbra, halálosabbra.

Lesz még belőle?

Jó eséllyel igen. A film producere, John Davis arról beszélt, hogy ők trilógiában gondolkodtak, és az első részben már megágyaznak a következő kettőnek. Azt is mondta, hogy mindenképpen szeretnék, ha a Predator 5-öt és 6-ot is Shane Black rendezné, de persze meg kell várni a bevételi eredményeket és az első kritikákat a végleges döntéshez. Ami a rendezőt illeti, ő több helyen is azt nyilatkozta, hogy a film a vártnál jóval nehezebb feladat volt számára, különösen az újraforgatott jelenetek miatt, és még végig kell gondolnia a dolgot.