Mit hoz a január?

Lesz kissé retrós Speilberg- és Ridley Scott-film is, jön a Churchillről szóló életrajzi munka, de amúgy is színes és vidám mozis hónapnak nézünk elébe Gryllus Dorkával.

Egy kellemesen idióta vígjáték nyitja a hónapot és így az évet is, amelyben a komédiaspecialista Owen Wilson és a Másnaposok lúzere, Ed Helms a vérszerinti apjukat keresik felnőtt fejjel. Ez volna az Apavadászat, amelyben az igazság valahol egy amerikai foci csapat környékén keresendő. Az Elit játszma megtörtént esetet dolgoz fel, amikor egy szép, törékeny nő egymaga épített ki és üzemeltetett egy titkos szerencsejáték hálózatot – és mindezt a vörös és gyönyörű Jessica Chastain játssza el nekünk, akit mindig élvezet nézni.  A vendégek patinás brit vígjáték Sally Pottertől, akiről rég hallottunk, szereplői pedig Kristin Scott Thomas, Cillian Murphy és Emily Mortimer, és egy kellemesnek induló vacsoráról szól, ahol mindenki egymásnak esik. Persze van még egy horrorunk is az első hétre, pontosabban a horrorfolytatás, mert az most a menő, az Insidious: Az utolsó kulcs egy kis démoni megszállással, és egy rajzfilm, ami egy Indiana Jones paródia szeretne lenni, a címe Tad, az utolsó felfedező .

A második hetet Liam Neeson kezdi a már-már kötelező feszült akciófilmjével, ahol megcsillogtathatja keménységét:  The Commuter - Nincs kiszállásban egy átlagembert alakít, akinek egy zsúfolt vonaton kell megtalálnia egy gyilkost – vagy egy áldozatot, szinte mindegy is. A Fortunata olasz dráma egy kislányát egyedül nevelő fiatal nőről, aki kalandos életet él, de beleszeret a pszichiáterébe. A Kicsinyítés bizarr ötletre épül: a túlnépesedés problémáját úgy oldják meg, hogy icipicire zsugorítják az embereket, akik aztán pár morzsán is hetekig képesek elélni, csak kérdés, szeretik-e ezt az új életet. És aki válaszol: Matt Damon. A Prince: Sign o' The Times koncertfilmet kár kihagyni moziban, A Viszlát, Christopher Robin a Micimackó írója, A.A. Milne életéről szól, főhőse pedig a nemrég még az új Star WArs film gonosz Hux tábornokaként látott Domhnall Gleeson.

A Floridai álom története sokban hasonlít a már fentebb emlegetett olasz Fortunatához, de itt inkább a kallódó gyerekeken van a hangsúly, és akik látták, mind imádták. A Gengszterzsaruk című kőkemény, vagy legalábbis annak szánt akcióthrillerben Gerard Butler üldöz fifikás bankrablókat, ám az sem az előzetesből, sem a leírásból nem derül ki, hogy akkor ő itt rossz- vagy jófiú. A legsötétebb óra arról a rövid, de az egész világ számára igen intenzív időszakról szólt, amikor a brit uralkodó Winston Churchillt kérte fel miniszterelnöknek – a dolgok ugyanis a lehető legpocsékabban álltak éppen a szövetségesek számára. Bár Gary Oldmant édesanyja sem ismerné fel Winstonként, már most Oscar-díjról beszélnek. A Thelma című norvég erotikus-thriller Joachim Trier rendezése, egy különleges adottságokkal megvert lányról szól, és helyenként egészen gyönyörű – máskor nagyon kegyetlen.  

És a film, amit a legjobban várunk nem más, mint a furcsa című Három óriásplakát Ebbing határában. A három plakáton a Frances McDormand által játszott anya kéri számon a helyi rendőrségen, hogy képtelenek megtalálni lánya gyilkosait - és ennek hatására elszabadul a pokol a kisvárosban. A rendőrfőnököt Woody Harrelson, a helyettesét Sam Rockwell alakítja, és éjfekete vígjátékról van szó Martin McDonagh (Erőszakik) rendezésében. Hasonlóan sötét, de cseppet sem vicces A hentes, a kurva és a félszemű, Szász János új filmje, amelyben Gryllus Dorka visz mindenkit a romlásba. És eljön az a film is, amit Steven Spielberg nem szívesen vetítene le Trump elnöknek: A Pentagon titkai arról a botrányról szól, amikor 1971-ben kiderült, hogy a Fehérházban ugyan készült egy pontos tanulmány arról, hogy a vietnámi háborút fel kell adni, a kormány mégsem tett semmit – pár újság pedig elkezdi leközölni a jelentést, dacolva a következményekkel A főszerepben a szokás szerint zseniális Tom Hanks és Meryl Streep.

Az útvesztő: Halálkúra úgy két, másfél év csúszással készült el a főszereplő Dylan O'Brien súlyos balesete miatt, de legalább elkészült, bár mostanra, hál’ istennek, végképp kifújt az Éhezők viadala nyomában készült másolatok lendülete. És egy kissé botrány ízű darab zárja a januárt: A világ összes pénze az a film, amiből kivágták, szó szerint Kevin Spacey-t, akiről kiderült, hogy egy szexuális ragadozó, és a helyére, nyilván több millió dollártért Christopher Plummert tették be – egy már gyakorlatilag elkészült filmben. Ő játssza, megtörtént eset alapján a világ egyik leggazdagabb emberét,  az olajmágnás J. Paul Getty-t, aki olyan rohadt sóher, hogy elrabolt unokája váltságdíját sem hajlandó kifizetni. A rendező Ridley Scott , a másik két főszereplő Mark Wahlberg és Michelle Williams – nagyon jónak ígérkezik, még Spacey nélkül is.