Miután - Két szép ember, ha egymáshoz simul

A rendes lány egyetemre megy, távol otthonától, ahogy ez Amerikában szokás, és elég pár nap ahhoz, hogy a lázadó angol rosszfiú levegye a lábáról. de vajon ő is leveszi a lábáról a bőrdzsekis srácot? Vajon mindez csupa klisé?

Ki ne szeretné, ha egy magas, jóképű angol srác venné el a szüzességét, egy olyan fiú, aki egy rocksztár és egy költő keveréke, kemény, de érzékeny, aki fejből idéz klasszikus regényeket, és akinek nem parancsolhat senki? Hát én egész biztos nem, de a jelek szerint Hollywoodban sokan hiszik azt, különösen az Alkonyat-filmek sikere és Robert Pattinson megjelenése óta, hogy ez minden amerikai tinilány álma. Ha jól sejtem, nem az, de erre a filmre még sikerült ráhúzni az elképzelést.

Adott egy kedves, szép arcú lány, akiről tudni lehet, hogy nagyon rendes. Hogy honnan? Hát onnan, hogy a H&M gyerekosztályáról öltözködik, és amikor valaki megkérdezi, hogy nem akar-e ő is tetoválást, azt válaszolja: „Anyám egész biztosan megölne”. És ez a lány otthonától távol megkezdi egyetemi tanulmányait egy olyan egyetemen, ahol nincsenek túlsúlyos vagy kövér diákok, és a már emlegetett anyuka rögtön ki is akad, mert hősnőnk, vagyis Tess új szobatársa piercinget hord az orrában és füvet szív, meg más lányokkal csókolózik, de ezt a részt anyuka már nem látja. És, bár Tess rendesen jár órákra és korán lefekszik, meg mindig sms-t ír otthon maradt barátjának, egy nap összefut az angol sráccal, akinek olyan neve van, mintha egy viktoriánus regény hőse lenne: Hardin Scott! A srác egy lázadó! Hogy honnan tudjuk? Mindig morcosan néz, bőrdzsekit hord, és több színben is van Ramones pólója! És innentől meg van pecsételve a lány sorsa! És innentől meg van pecsételve a srác sorsa is! Vajon győz a szerelem? És hány akadályt kell közösen leküzdeniük?

Egy fontos háttérinformáció: az egyszerűen csak Miután címre hallgató film alapjául szolgáló könyv, Anna Todd azonos című ifjúsági regénye, ami a Wattpad közösségi oldalon vált népszerűvé, alapvetően egy One Direction fan fiction. Vagyis a fiúbanda tagjainak és más rajongóknak szól, szereplőit az írónő az együttes tagjairól mintázta, Hardin például Harry Styles „irodalmi” megfelelője – és neki csak azért tudom a nevét, mert szerepelt Christopher Nolan Dunkirkjében. Vagyis egy boy bandhez írott szerelmi ódáról van szó, ami a mozivásznon csak kicsit lett több, mint tiniregények és tinifilmek kliséinek best of válogatása. És ezzel nem lenne baj, ha lenne a történetben vagy a karakterekben valami plusz, ha lenne egy kis eredetiség, és én tényleg nem kérek sokat, de ha lenne egy kis humora.

A Miután a maga ordas nagy kliséivel valójában nem rossz film, csak nagyon messze van attól, hogy jó legyen. Ami egy kicsit, de csak kicsit ment a helyzeten, az Josephine Langford játéka, vagy inkább jelenléte Tessként, de ő is olyan, hogy van belőle bármelyik casting ügynökség asztalán legalább 70 hasonló lány. Az egyébként tényleg angol férfi – fiú – főszereplőnek pedig nagyon fura a neve, úgy hívják, hogy Hero Fiennes-Tiffin, és egyébként Ralph Fiennes unokaöccse – és Ralph bácsinak még cifrább a neve, úgy szól, hogy Ralph Nathaniel Twisleton-Wykeham-Fiennes, és mindketten távoli rokonai Károly hercegnek!

Értékelés: 5/10