Most az Agymanók miatt perelik a Disneyt

A megszemélyesített érzelmek feltűnően hasonlítanak egy oktatóműsor szereplőire.

Denise Daniels fejlődéspszichológus beperelte a Disneyt és a Pixart, mert szerinte az Agymanók az ő korábbi ötletein alapul. Daniels 2005-ben kezdte el fejleszteni a The Moodsters című sorozatát, amely a gyerekek érzelmi fejlődéshez nyújtott volna segítséget, megszemélyesített érzelmek, hangulatok szerepeltetésével.

2005 és 2009 között több tárgyalást is folytatott a Disney képviselőivel, és az ún. sorozatbibliát is megosztotta velük, ami részletesen tartalmazta a figuraterveket, a történetek szinopszisát, a széria felépítését, azaz mindent, sőt az Agymanók későbbi rendezőjével Pete Docterrel is hosszasan beszélgetett telefonon az ötletéről.

Denise Daniels eredeti figurái (themoodsters.com)

 

A Disney tagadja, hogy lopták volna a sztorit, a stúdió közleményében az áll, hogy a Pixar eredeti koncepciójáról van szó. Docter pedig korábban azt mesélte, hogy amikor 2009-ben a lánya 11 éves lett, egészen megváltozott a viselkedése, és ez adta a mesefilm ötletét.

Daniels azt is beleírta a beadványába, hogy szerinte az érzelmek színeit is tőle nyúlták - ez a képzettársítás eléggé magától értetődőnek tűnik, de a többi felsorolt hasonlóság valóban eléggé gyanús. Kíváncsian várjuk a per eredményét, bár ez mit sem változtat azon a tényen, hogy az Agymanók egy csodálatos és zseniális (mese)film.

Sikeres filmek után sokszor előfordul, hogy felbukkan valaki és plagizálással vádolja az alkotókat, olykor bizony nem alaptalanul. A Disneyt is többször perelték már - legutóbb a Jégvarázs és a Zootropolis kapcsán.

Gary Goldman, többek között az eredeti Emlékmás és a Nagy zűr kis Kinában forgatókönyvírója 2009-ben kitalált egy történetet, ami egy nagyvárosban játszódna, antropomorf állatokkal. Egy grafikussal még a figuraterveket is elkészíttette, majd felvette a kapcsolatot a Disney akkori vezetésével, akik elutasították az ötletét.

Goldman és a Zootropolis karakterei - Forrás: www.cartoonbrew.com

 

Néhány hónapja nyújtotta be keresetét, amelyben azt is felveti, hogy a Disney nem csupán a figuráit nyúlta le, hanem a film címét és a forgatókönyv konkrét részleteit is.

2014-ben Kelly Wilson a Jégvarázs teaser trailerében saját rajzfilmjét vélte visszalátni. A The Snowman című négyperces alkotás egy szerencsétlen hóemberről szól, akinek egy madár leveri a sárgarépa orrát. Hiába nyújtózkodik, nem tudja felvenni a hóból, majd éhes nyulak bukkannak fel, akik szintén meg akarják kaparintani szegény hóember orrát. Meg is indul a küzdelem érte egy befagyott tó jegén, és végül a jószívű kövér nyúl visszaadja a répát.

A Jégvarázs előzetesében Olaf letüsszenti az orrát, ami a befagyott tó jegére pottyan. A túloldalon álldogáló rénszarvas, Sven már rohan is érte, Olaf szintúgy. Szerencsétlenkednek egy sort, hogy ki kaparintsa meg a répát, végül a jószívű Sven visszaadja a nyomi hóember répáját.

Wilson rajzfilmjét nyolc fesztiválon is vetítették, az egyiken a Pixar emberei is jelen voltak. A rajzfilmes később szeretett volna a Disneynek dolgozni, és a portfóliójába beletette a The Snowmant is. Végül peren kívül sikerült megegyezésre jutnia a Disney-vel, de a részleteket nem hozták nyilvánosságra.

Muneefa Abdullah kuvaiti írónő is pert indított a Jégvarázs miatt, mondván, hogy a Disney az ő 2007-ben megjelent The Snow Princess című könyvéből nyúlta az ötletet. A bíróság nem fogadta el, hiszen ő is ugyanúgy Andersen Hókirálynőjét dolgozta fel, mint a Disney.