Most már hivatalos: női 007-es (is) lesz az új Bond-filmben!

Lashana Lynch megerősítette a korábbi kiszivárogtatást: tényleg ő veszi át a stafétabotot Daniel Craigtől a Nincs idő meghalniban.

Lényegében már 2019. áprilisban kiderült a jubileumi 25. Bond-film, a 2021 tavaszán mozikba kerülő Nincs idő meghalni nagy csavarja: a történet egy pontján már nem Daniel Craig a 007-es, hanem Lashana Lynch. A korábbi kiszivárogtatást a 32 éves brit színésznő most hivatalosan is megerősítette a Harper's Bazaar magazinnak adott interjújában. Azt viszont fontos leszögezni, hogy

habár egy fekete nő az új 007-es, nem egy fekete nő az új James Bond!

Itt most „csak” annyiról van szó, hogy a Nincs idő meghalni sztorijában nyugdíjazzák a Daniel Craig által alakított James Bondot, és valaki más, nevezetesen Lashana Lynch karaktere, Nomi kapja meg a 007-es kódnevet az MI6 elit titkos ügynökei közül. No persze már ez is elég nagy dolog, és egyedülálló fejlemény a Bond franchise évtizedeken átnyúló történelmében!

Fotó: Fórum Hungary

 

A Cary Joji Fukunaga rendezésében elkészült film ugyanis úgy kezdődik, hogy Bond már otthagyta a brit titkosszolgálatot, és Jamaicán élvezi a korkedvezményes nyugdíj nyújtotta, kényelmes életet. A paradicsomi állapotoknak azonban rögtön vége szakad, amikor felbukkan régi barátja, a CIA-s Felix Leiter (akit ezúttal is Jeffrey Wright alakít), és a segítségét kéri, mert a világot épp fenyegető aktuális gonosztevő (Rami Malek) minden korábbi Bond-ellenfélnél alattomosabb.

Forrás: Fórum Hungary

 

Lashana Lynch a tavalyi kiszivárgás idején annyi támadást kapott amiatt, hogy ő lesz az új 007-es, hogy egy teljes hétre törölte inkább magát a közösségi oldalakról. Azóta viszont átértékelte a dolgokat, és rájött, hogy ez a gyalázkodó támadás nem a személye ellen szólt, mert alighanem bármelyik másik fekete színésznő ugyanígy az internetes trollok céltáblájává vált volna:

Én csak egy fekete nő vagyok, de ha egy másik fekete nő kapta volna meg a szerepet, ugyanez a beszélgetés zajlana most le, és ugyanazokat a támadásokat, ugyanazokat a bántalmazásokat kapta volna meg ő is. Úgyhogy most emlékeztetnem kell magam arra, hogy ez a beszélgetés zajlik, és hogy része vagyok valaminek, ami nagyon-nagyon forradalmi lesz.

A jamaicai felmenőire kifejezetten büszke színésznő arról is beszélt, hogy nem akarta elszalasztani a kínálkozó lehetőséget, amikor arról volt szó, hogy Nomi mit képviselhet az új filmben. Saját bevallása szerint mindig alaposan áttanulmányozza a forgatókönyveket, mert fontos számára, hogy csak olyan projektekben vegyen részt (függetlenül azok költségvetésétől vagy a műfajától), ahol 100 százalékban hiteles fekete karaktert kelthet életre. Szerinte az új Bond-film pont ilyen lesz.

Az, hogy valaki egészen más kapja meg a Bond-kánonban a 007-es kódnevet, az őrjöngő „rajongók” állításaival ellentétben egyáltalán nem ördögtől való dolog. A James Bond-i mitológiában mindig is tudott volt, hogy a 007-esen kívül léteznek más, számokkal ellátott brit titkos ügynökök is. Kilencet közülük, ha csak egy pillanatra is, de már az 1965-ös Tűzgolyó bemutatott – lásd a fenti videót, ahol Sean Connery nyegle és magabiztos 007-ese késve érkezik meg az eligazításra, és foglalja el a helyét a hetedik székben, a 006-os és 008-as ügynökök között. Scaramanga, az aranypisztolyos férfi az azonos című 1974-es Roger Moore-filmben Bejrútban lőtte le a 002-est, de ott volt az 1995-ös Goldeneye emlékezetes nyitójelenete is, ahol Sean Bean volt Alec Trevelyan, a 006-os ügynök:

Az elmúlt évtizedekben született Ian Felming-regényekben, azok filmfeldolgozásaiban valamint könyves, képregényes és videójátékos folytatásaiban lényegében jöttek-mentek a brit uralkodó felhatalmazásával, Anglia érdekében akár gyilkosságot is büntetés nélkül elkövethető 00-ás ügynökök (itt böngészhető át egy izgalmas lista, amelyből világosan kiderül, hogy volt idő, amikor a 004-es, a 008-as és a 0013-as ügynök is nő volt!), hiszen ha az egyikük egy bevetésben életét vesztette, az MI6 beállított valaki mást a helyére.

Abban pedig igazán nem lehet 2020-ban semmi meglepő, hogy ezúttal a popkultúra legismertebb 00-ás ügynöke, a 007-es is egy nő lesz (azt persze most még nem tudni, hogy csak addig helyettesíti-e Bondot, amíg az exügynök Jamaicán héderezik, vagy Bond esetleges filmvégi halála miatt örökre megkapja a titulust...). Hiszen a Bond franchise-t nagyjából az első Ian Fleming-regények és azok milliós bevételeket generáló filmváltozatai óta rendszeresen éri az a vád, hogy a világcsendőr brit titkos ügynökként csupa egzotikus országokba utazgató, ott buta gonosztevőkkel leszámoló James Bond a fehér ember felsőbbrendűségét és a macsókultuszt dicsőíti, emellett lekezelően bánik a nőkkel, felelőtlen magatartást tanúsítva természetes dolognak veszi a védekezés nélküli, alkalmi szexet, és romantikus színben tünteti fel a vérzivataros brit gyarmatbirodalmi időket. Ezek nemhogy manapság, de már a '60-as és a '70-es években, a filmváltozatok elészültekor is anakronisztikusan hatottak (Ian Fleming ugyanis a regényeit jellemzően a saját, két világháború közötti titkosszolgálati tapasztalatai alapján írta meg). Nem csoda, hogy a Bond-franchise a multikulturalizmus jegyében igyekezett folyamatosan megújulni – így lett az idők során M-ből nő, Felix Leiterből fekete férfi, Moneypenny-ből pedig fekete nő. És most már a 007-esből is. (via Movieweb)