Muay thai film Cannes-ból?

Bár sok thai bokszos film készül, keveset válogatnak be a Cannes-i Filmfesztivál hivatalos programjába, de ez egy igaz történet, eredeti helyszínen forgatták, valódi kemény arcokkal.

Prayer

Billy Moore csóró drogos proligyerek volt Liverpoolból, aki azért ment Thaiföldre, hogy új életet kezdjen, de ott is elszúrta. Elkapták dealerkedésért, amit arrafelé elég komolyan vesznek. 10 évet kapott és a legkeményebb börtönbe, Klong Prembe került, a hírhedt Bangkok Hiltonba, ahol a külfüldiek vannak a ranglétra legalján, és az is lehet, hogy nem kerül ki élve, ha nincs a muay thai. Moore otthon is bokszolt, nem volt vesztenivalója, edzeni kezdett, majd az őrök szórakoztatására rendezett thai boksz meccseken harcolt, és rendre nyert. Ez mentette meg, majd „kalandjairól” könyvet írt A Prayer Before Dawn, azaz Ima napfelkelte előtt címmel, a könyvből pedig most film lett.

Amit a Cannes-i Filmfesztivál éjféli filmes szekciójában mutattak be, és ami nem elsősorban a muay thai szerelmeseinek készült, sokkal inkább kőkemény börtönfilmről van szó. Amit nem mellesleg egy igazi thai börtönben forgattak, és a börtönlakókat igazi börtöntöltelékek alakítanak. Elég hitelesen, tegyük hozzá, mert nem kellett sminkelni őket, és azok a börtöntetkók igaziak, és ilyen arcokat egy casting ügynökség sem tudna összeszedni. Más arc persze Joe Cole-é, akit Birmingham bandájából és a Skinsból ismerhetünk, de játszott a kőkemény Green Roomban is, és generációjának egyik legtehetségesebb brit színésze – igaz, tehetséges fiatal színészből az angoloknak még Hollywood exportra is bőven futja.

prayer

És van itt egy másik ismerős név is a szereplők között, Vithaya Pansringarm, a legismertebb thai színész, akit Ryan Gosling ellenfeleként láthattunk a Csak Isten bocsáthat megban, és akit itt azt a börtönőrt alakítja, aki esélyt adott az angol fogolynak annak idején. És Vithaya talán még jobb színész, mint Cole, de ezt ki-ki döntse el magának. A filmet azt a belga Jean-Stéphane Sauvaire, aki pályáját dokumentumfilmesként kezdte, az Őrült Johnny című, afrikai gyerekkatonákról szóló filmjével már komoly díjakat hozott el és aki ennek kapcsán megtanulta már, hogyan lehet filmet készíteni olyan egzotikus országban, ahol jó eséllyel senki sem beszél egyetlen európai nyelvet sem. A Prayer Before Dawn 2018 elején debütál, és nagyon sokat várnak tőle – például díjakat.

Prayer