Négy érdekes film a most induló Skandináv Filmfesztiválról

A dán krimi legjavától Lars Von Trier legújabb sorozatgyilkosos botrányfilmjéig sokféle műfajt felvonultat az 5. Skandináv Filmfesztivál Budapesten. November 22-től egy héten át játsszák a legjobb skandináv filmeket az Art+ Cinema két mozitermében. Ebből mutatunk be párat.

A 64-es betegnapló

 

Magyarországon is komoly rajongótábora van az Q-ügyosztály nyomozásait bemutató regényeknek és a belőlük készült filmeknek. A Nyomtalanul, a Fácángyilkosok és a 2016-ban bemutatott Palackposta után jövő január 3-án játsszák a mozik a 64-es betegnaplóból készült filmet, a Skandináv Filmfesztiválon viszont már most látható. A dániai premiert október elején tartották, és ez lett a sorozat eddigi legnézettebb darabja és minden idők legsikeresebb dán mozibemutatója egyben. Carl Mørck és Assad ezúttal rejtélyes körülmények között eltűnt emberek után nyomoznak, és azok is tövig rághatják rajta a körmüket, akik még sosem hallottak a Q-ügyosztályról.

 



A ház, amit Jack épített

 

Lars von Trier eddigi legbrutálisabb filmjében Matt Dillon sorozatgyilkost játszik, akinek Uma Thurman az első áldozata. A ház, amit Jack épített című filozofikus művész-thrillert a cannes-i filmfesztiválon mutatták be, miután a rosszul elsült hitleres vicce után hét évvel újra részt vehetett a rendező a legmenőbb európai filmes fesztiválon. A botrány azért most sem maradt el, a nézők fele felháborodottan viharzott ki a vetítésről a kegyetlen véres jelenetek láttán, a közönség másik fele viszont óriási tapssal fogadta a mester újabb alkotását. A Skandináv Filmfesztiválon most egy héttel a magyar premier előtt tehetik próbára az idegeiket a rendező legelszántabb rajongói.

 

 

A bűnös

 

Az idei év dán meglepetésfilmje egy elsőfilmes rendező feszes thrillere, ami a Sundance Fesztiválon közönségdíjat kapott. A bűnös kifejezetten szokatlan film ebben a műfajban, a főszereplője egy felfüggesztett rendőr, aki az ügye tárgyalásáig diszpécserként dolgozik. Amikor egy kétgyerekes anya telefonál, akit elraboltak, a férfi azonnal minden erejét arra koncentrálja, hogy megmentse őt. Az íróasztal mellé száműzve viszont korlátozottak a lehetőségei. Annak ellenére, hogy a fő történésekből és az akcióból így vele együtt mi is kimaradunk, a feszültséget vérbeli profizmussal fokozza a film, miközben szépen adagolja a meglepő fordulatokat. A bűnöst október vége óta játsszák a hazai mozik, és ez lett az idei Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíjasa is, így több helyen és időpontban is meg lehet nézni.






Bergman 100

 

Ingmar Bergman születésének századik évfordulója alkalmából premier előtt vetítik a Bergman 100 című dokumentumfilmet is, ami a rendező életének meghatározó évére, 1957-re koncentrál. Ez lehetett Bergman legsűrűbb éve, és ekkoriban forrta ki magát az ikonikus Bergmanná. 1957-ben mutatták be A hetedik pecsétet, miközben öt másik filmes, tévés, színházi és rádiós darabon dolgozott, és eddigre hat gyereke volt három feleségétől. A rendező, Jane Magnusson nem most foglalkozik először Bergmannal, és most is nagyon pontosan rakja össze a történet darabkáit. Közben sok érdekes régi felvételt láthatunk Bergmanról, és az alkotó sötét oldalát sem kenik el. Előkerül egy régi interjú is Bergman öccsével a nyolcvanas évekből, amit annak idején letiltatott a rendező. A dokumentumfilm mellett újra moziban lehet látni a svéd mester Persona, Saraband és Őszi szonáta című filmjeit.