Nem a sci-fi, csak a rossz sci-fi tesz hülyévé

Módosítottak álláspontjukon azok a tudósok, akik 2017-es tanulmányokban azt állították: a sci-fi olvasás károsan befolyásolja az általános olvasási és megértési képességeinket.

A Washington és a Lee Egyetem professzorai, Chris Gavaler és Dan Johnson két évvel ezelőtt publikálták azt a kutatást, amelyben arra a megállapításra jutottak, hogy ha az olvasónak egy olyan sci-fi történetet kellett elolvasnia, amiben űrlények, androidok és űrhajók szerepeltek, akkor az káros hatással volt az általános olvasási képességeire.

Új kutatásukban (amit hamarosan a Scientific Study of Literature-ben fognak publikálni The Literary Genre Effect, azaz Az irodalmi műfaji hatás címmel) a tudósok azonban már más eredményre jutottak. A 204 résztvevővel zajló vizsgálat során mindenkinek el kellett olvasnia egyet abból a két történetből, amely csupán egyetlen szóval különbözött a másiktól. A sztori irodalmi verziója úgy kezdődött, hogy „A lányom a pult mögött áll, és egy borospoharat törölget egy fehér konyharuhával.”

Egy irodalmi sci-fi: 2001: Űrodüsszeia. Forrás: port

 

Ugyanennek az elbeszélésnek a sci-fi verziója pedig így hangzik: „A robotom a pult mögött áll, és egy borospoharat törölget egy fehér konyharuhával.” Gavaler és Johnson a korábbi kutatáshoz képest azt a szignifikáns eltérést tapasztalta, hogy ezúttal mindkét szöveg, azaz a sci-fi és az irodalmi szöveg olvasói is ugyanannyi pontszámot értek el a megértésben, mind a szöveg egészét, mint pedig a részekre bontott kisebb egységeket (értelem, szavak, tartalom) illetően.

„Kiderült, hogy az első kutatás nem sok mindent derített ki a sci-firől általánosságban, hanem inkább arra a fajtájára vonatkozott, amit mi most „nem-irodalmi sci-fi”-nek (azaz ponyvának vagy lektűrnek –a szerk.) neveztünk” – magyarázta Gavaler.

„Az új felmérésben azonban ehelyett irodalmi sci-fit használtunk, és ez egyáltalán nem befolyásolta károsan az olvasási képességeket.

Még akkor sem, amikor a szöveget egy olyan bekezdés vezette fel, ami nem irodalmi jellegű leírást tartalmazott. Az olvasók ebben az esetben nem vettek tudomást a bevezetésről, és utána aktívan kapcsolódtak magához a szöveg egészéhez” – tette hozzá.


(via Independent)