Nem tudjuk eldönteni, hogy az új Mátrix a kínosabb vagy a paródiái

Míg araszol a hájpdodzsem, készülnek az amatőr vicces videók is.

1999-ben piszok menő és forradalmi volt a Mátrix, mindenki róla beszélt, és még az iskolák udvarain is fekete ruhában, napszemüvegben bullet time-oztak a lurkók félig rágott kiflivel a kezükben. És még ma is elismerésre méltóak a film érdemei, noha nehéz elvonatkoztatni a két folytatás okozta rombolástól és attól, hogy utána boldog-boldogtalan a Mátrix látványvilágát lopta; így ma már nevetséges arcoskodásnak hat az alapmű is, és lássuk be,

a hosszú fekete kabát/napszemüveg kombót ma már csak a paprikajancsik hordják.


Ahogy idővel a két folytatás kikopott az emlékezetünkből, a halálosan megsebzett Mátrix szépen és csendesen bomlott a sarokban: emléke köztünk élt, és semmi szükség nem volt arra a nekrofíliára, amit a Feltámadásokkal elkövettek. Legalább pocsékolták volna meg tisztességesen, de azt is csak úgy tessék-lássék tették. Mi sem értettük, miért tartották ezt jó ötletnek, nem is szerettük a végterméket, és ahogy ilyenkor szokásos, lett is ebből purparlé a Facebook-on, a kiposztolt kritika alatti kommentekben.

No de mi az, ami még ennél a trehány hullagyalázásnál is kínosabb? A másodpercnyi hype-ot kihasználó, viccesnek szánt videók.

A Cracked csapata az aktuális sikerfilmeknek rendre elkészíti a 20 dolláros változatát, de videóik egy idő után olyan érzést keltenek, mint a hülye gyerek, aki egyszer véletlenül mondott valami vicceset, amin nevettek, aztán mondott valami majdnem vicceset, de még azon is nevettek néhányan – így onnantól kezdve azt hitte magáról, hogy akkor most már ő a mókamester.

Ez a videó sem vicces, különösen, hogy elég profin lett felvéve, így nagyjából ugyanabba a hibába esik, mint amit ki akar figurázni.



Találtunk magyar kísérletet is: a Palóc Videotékának eddig voltak kifejezetten szellemes (Call of Duty – 1956) és kínos (Süsü, a sárkány mozielőzetes) videói egyaránt – a Mátrix: Magyarosítások az utóbbi kategóriába tartozik. Ez a negyedórás paródiaszerűség azt mondja el, hogy

az internet rossz.

 

A SZESSÖN különleges kiadásában ezúttal akasztjuk a hóhért: nem más püföli a dobot, mint a PORT.hu új videósorozatának munkatársa, a zenei és bulvár tévéműsorokat karcos hangon ekéző blogger, Péter Dávid!