Nézd meg A tanú új előzetesét!

A Filmarchívum új előzetest készített Bacsó Péter klasszikusának eredeti, cenzúrázatlan változata cannes-i világpremierjének alkalmából. Itt van egy helyen majdnem az összes aranyköpés!

Jancsó Miklós Szegénylegények, Makk Károly Szerelem és Fábri Zoltán Körhinta című alkotásait követően idén már negyedik alkalommal válogatott be a Magyar Nemzeti Filmalap által restaurált magyar filmklasszikust programjába a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál „Cannes Classics” nevű hivatalos szekciója.

Bacsó Péter 1969-ben forgatott A tanú című filmjét elkészítése után tíz évre dobozba zárták, majd 1981-ben vetítették először Cannes-ban, és ezután 32 országban mutatták be. A forgatás és a sorozatos leállítások, az egyes jelenetek kivágatása és a hozzáforgatások annak idején a hatalom és a művészet jellegzetes egyezkedésének számítottak.

Az egyetlen fennmaradt cenzúrázatlan korabeli kópia alapján a digitális technika segítségével most lehetővé vált az eredeti változat rekonstrukciója, a cenzúrázatlan változat ráadásul restaurálva, kiváló minőségben lesz élvezhető. A régi-új verzióhoz új előzetes is készült, ez fent látható.

Az eredeti verzióban – amelynek tehát Cannes-ban lesz a világpremierje – látható majd a Rajk Lászlóra utaló sötétzárka-jelenet, s az a beszélgetés is bővebb, ahol az egyház ezeréves stabilitását állítják szembe az éppen csak megszületett kommunista rendszerrel. Ebben a változatban nem szerepel a forgalmazott változatot záró, több évvel később játszódó villamosjelenet, amit a rendező a cenzúra utasítására illesztett a film végére 1969-ben.


(via Magyar Nemzeti Filmalap)