Nézz bele a filmbe, amelyben Cate Blanchett élete alakítását nyújtja!

A sztár 6 perces álló ovációt kapott a Tár világpremierjén, a jelenleg is zajló Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. Nézd meg az előzetest!

Az augusztus 30. és szeptember 10. között zajló fesztiválon csütörtökön került sor a film premierjére, 15 perces késéssel, mivel a vörös szőnyegre lépő Blanchettet őrjöngő tömegek várták, amelynek tagjai mind vele akartak szelfizni, illetve autogramot kérni tőle. A vetítést követően pedig a közönség nemcsak 6 percen át ünnepelte állva és tapsolva a színésznőt, de számos „bravó!’ is elhangzott.

Többen éltették a Tárt rendező Todd Fieldet is, akinek 16 éve, a 2006-os Apró titkokat követően ez az első munkája. A film egyébként egy fiktív női karmesterről szól, Lydia Tárról, aki napjaink egyik legnagyobb élő dirigense és komponistája,

egyúttal egy vezető német zenekar első női karnagya, aki karrierje csúcsán valamiféleképpen belekeveredik egy MeToo-botrányba.


Az alkotás kedvéért Blanchett nemcsak megtanult németül, de zongorázni és vezényelni is tanították. Intenzív játéka miatt máris sok szakértő azt tippeli, hogy a jövő évi Oscar-versenyben megkapja élete harmadik Oscar-díját (Korábban a 2004-es Aviátor mellékszerepéért és a 2013-as Blue Jasmine főszerepéért díjazták). De a mű több kategóriában is nagy esélyekkel indul a jelölésekért, ezek közül az egyik természetesen a legjobb zene (a Tár zenéjét a Jokerért Oscarral jutalmazott izlandi Hildur Gudnadóttir szerezte).

A filmben Blanchetten kívül játszik még Mark Strong (Zero Dark Thirty, Kingsman: Az Aranykör, 1917), Julian Glover (Trónok harca), a német Nina Hoss (Phoenix bár) és a francia Noémie Merlant is (Portré a lángoló fiatal lányról). A Tárt 2023. február 16-án a magyar mozik is bemutatják. Addig Blanchettet a Borderlands című videójáték-adaptációban is megnézhetjük, illetve a netflixes, Guillermo del Toro-féle Pinokkióban is meghallgathatjuk (utóbbi animációs filmben szinkronizál).


(via The Hollywood Reporter)


Nyitókép forrása: Vittorio Zunino Celotto / Getty Images.