Pécsi Ildikó legjobb filmjei

Összeszedtük a 80 éves korában elhunyt Pécsi Ildikó legemlékezetesebb filmes alakításait.

A 80 éves korában, december 5-én elhunyt Pécsi Ildikó a 60-as, 70-es évek egyik legfoglalkoztatottabb színésze volt.  1962-ben végzett a Színművészeti Főiskolán, abban az évben mutatták be az első magyar szélesvásznú filmet, az Aranyembert, amelyben 22 évesen játszhatta el Noémi szerepét. Férfiak százai habarodtak bele és lett a korszak szexszimbóluma.

Bár a többség inkább a komika oldalát ismerik, pedig a drámai szerepekben is brillírozott.  Az alábbiakban egy teljesen szubjektív válogatásban összeszedtük legjobb filmjeit.

Az aranyember

 

Ali Csorbadzsi, a szultán volt bizalmasa egy dunai hajóval menekül volt pártfogója elől. Mielőtt öngyilkos lenne, megkéri a kapitányt, hogy lányát, a szépséges Tímeát vigye el egy biztonságos helyre, Brazovicsékhoz, akik távoli rokonai. Tímár Mihály teljesíti az aggódó apa kérését, de Tímea nem talál igazi otthonra Brazovicséknál. Valójában szinte cselédként tartják Brazovics Athalie mellett, és ez még csak a kezdete a megpróbáltatásoknak…
Jókai Mór csodálatos regényének adaptációja Gertler Viktor rendezésében.

 

Veri az ördög a feleségét

 

Augusztus 20., valahol a Balaton-felvidéken. A vasutascsalád hatalmas sürgés-forgás közepette készül a nagy napra: pesti rokonuk jön vendégségbe, nagyhatalmú funkcionárius főnökével, Vetró Gézával és annak családjával. Itt a soha vissza nem térő lehetőség, hogy bávatag gyermekeiket remek álláshoz juttassák. Kajtárné, a háziasszony lucullusi lakomát rendez, gőzölögnek a levesek, illatoznak a húsok, csurran a házipálinka, csakhogy mégis hiba csúszik a számításba: a magas vendég, Vetró elvtárs, a munkásmozgalom veteránja, mára gyomorbajos, aszkétikus funkcionárius, aki meglehetős idegenséggel tekint a terített asztalra. És ha bárkinek kérdéses, hogy miért is volt szexszimbólum Pécsi Ildikó, nézze meg, ahogy ebben a filmben rétest nyújt.

 

Indul a bakterház

 

- Édes nagysád, melyik vonattal érkezett?

- Kedves gyermekem, pálottszájú Tóbiás. Én aztat nem tudom neked megmondani mert, hogy az a vonat legalább négy órája elment. Aztán meg azt mondom neked, hogy ha jóban akarsz lenni velem, ne mondd azt, hogy nagysád, mert egyrészt pofon ütlek, másrészt meg nem vagyok a babád.

Ehhez még annyit tennénk hozzá, hogy szereti a tik a meggyet.