Peter Jackson bevallotta: nem ő írta és rendezte A Gyűrűk Ura legemlékezetesebb jelenetét

Hanem a felesége, Fran Walsh. No de melyik is pontosan ez a bizonyos jelenet?

Melyik a legjobb jelenet A Gyűrűk Ura-trilógiában? Tucatnyi válasz létezik erre, hiszen még a legnagyobb Tolkien-rajongók sem képviselnek egységes álláspontot azzal kapcsolatban, hogy Gandalf Megye-béli felbukkanása, a Helm-szurdoki csata, Boromir halála vagy épp Frodót a Végzet hegyéhez hősiesen elcipelő Csavardi Samu jelenete volt-e a trilógia legemlékezetesebb mozzanata. A népszerű amerikai tévés showman, Stephen Colbert nemrégiben felkérte A Gyűrűk Ura-filmek rendezőjét, Peter Jacksont, hogy nevezze meg ő maga a kedvenc jelenetét a trilógiából.

Peter Jackson A király visszatér Los Angeles-i vörös szőnyeges premierjén (Photo by L. Cohen/WireImage)

 

A rendező Gollam skizofrén monológjára szavazott, amikor a kis vakarcs régi énje, az egykor barátságos hobbit Szméagol összeveszett Gollammal, a rút, kapzsi és gonosz kis szörnyeteggel A két toronyban, miközben Frodóék az igazak álmát aludták. Íme:

Csakhogy kiderült, ezt a jelenetet nem is Peter Jackson írta bele a forgatókönyvbe, hanem a felesége, Fran Walsh, aki számos Peter Jackson-filmen dolgozott előtte és később is forgatókönyvíróként és producerként. Ráadásul Gollam és Szméagol vitáját nemcsak hogy Walsh írta, de ő is rendezte meg:

Fran írta meg azt a jelenetet, amelyben Sam és Frodó alszanak, így Elijah [Wood] és Sean [Astin] tényleg nem kellettek hozzá, valóban alhattak. Viszont nem akadt senki, aki megrendezhette volna, ezért aztán az mondtam Frannek: te írtad, mégiscsak neked kellene megrendezni. Így hát bejött egy napra, és miután megírta, meg is rendezte azt a jelenetet, amely mostanra ilyen híres lett.

Peter Jackson egyébként nem véletlenül szerepel mostanság ismét ennyit a hírekben: nemrégiben kezdte el népszerűsíteni A Gyűrűk ura- és A hobbit-trilógiák 4K-s, felújított változatait, amelyeket a Warner Bros.-on keresztül vásárolhatnak meg a házimozizni vágyók karácsonyra. A rendező az új verziókkal kapcsolatban korábban azt nyilatkozta, szerette volna egységesíteni a két trilógia látványvilágát, mert a más-más technológiával rögzített filmekben egymáshoz viszonyítva akadtak következetlenségek (ne feledjük, A gyűrű szövetsége 2001-ben, Az öt sereg csatája 2014-ben került a mozikba). Eközben gőzerővel halad egy másik ambiciózus Középfölde-projekt is: az Amazon nem kevesebb, mint egymilliárd dollárból forgat Gyűrűk Ura-tévésorozatot – de Peter Jackson ennek a fejlesztésében már nem vesz részt. (via Indiewire.com)