Pikachu megtöri a videojáték átkot!

Legalábbis ezt mondják azok a szerencsések, akik jóval a bemutató előtt Tokióban megnézhették a félig élőszereplős Pokémon-filmet, és el is olvadtak tőle rendesen.

Merthogy a közmegegyezés szerint átok ül a videojátékokon, képtelenség jól megfilmesíteni, és erre valóban rengeteg példát hozhatnánk fel a Mortal Kombat szériától a Doomon át legutóbb a Warcraft: A kezdetekig. Csakhogy minden átok egyszer véget ér, és ha hihetünk az első beszámolóknak, a teljesen bizarr Pokémon - Pikachu, a detektív lesz a nagy kivétel. Bár a félig élőszereplős film bemutatója csak május 10-én lesz az Egyesült Államokban – hozzánk egy nappal korábban érkezik -, már tartottak elővetítést Tokióban, hol máshol, hiszen a kis lények gyökerei ide vezetnek vissza. És akik látták, többnyire imádták!

Az első reakciók kiemelik a film humorát és a Pokémonok kinézetét, a film látványvilágát és persze Ryan Reynolds hangját Pikachuként – magyar hangja természetesen Nagy Ervin -, aki tulajdonképpen az egész történet lelke. Merthogy, azt már az előzetesekből is ki lehetett hámozni, hogy az emlékezetkieséses, koffeinfüggő, pici sárga, villámfarkú lény sokkal több lesz, mint egy megelevenített videojáték figura, és Reynolds kifacsart humora, szokásos lelkesedése erre nagyon sokat tett rá. A legtöbben kiemelték, hogy a film egyszerre élvezhető a Pokémon rajongóknak és a beavatatlanoknak, azt, hogy mennyi kreativitás szorult a történetbe, illetve azt, hogy a rendező-forgatókönyvíró Rob Letterman olyan világot épített fel, amiben még rengeteg lehetőség rejtőzik. Sokan hasonlították a Pikachut mind látványvilágában, mind hangulatában a 3 Oscar-díjat is begyűjtő Roger nyúl a pácbanhoz, és azt is hangsúlyozták, hogy a film nem magának a videojátéknak, hanem a karaktereknek akar megfelelni.

David Crow a Den of Geektől a valaha készült legjobb videojáték adaptációnak nevezte a filmet és dicsérte Ryan Reynolds játékát detektív Pikachuként.

Hű, a Pikachu, a detektív messze a valaha készült legjobb videojáték adaptáció, és csupa örömöt tartogat annak, aki a Pokémonon nőtt fel. Akárki is döntött úgy, hogy Ryan Reynolds pici szőrös lényként képes elvinni egy filmet a hátán, megérdemli a dicséretet. @DetPikachu

Ian de Borja, az IMDb újságírója szerint a Pokémon: Pikachu, a detektív „fájdalmasan cuki.”

A Pikachu, a detektív fájdalmasan cuki, csurig van megtöltve akcióval, és eléri, hogy azt kívánd, bárcsak a Pokémonok világában élnél – sokkal inkább, mint ahogy azt eredetileg gondoltad.

Paul Shirey, a JoBlo szerzője szerint a film egyformán szerethető a rajongók és a nem rajongók számára.

Remekül szórakoztam a Pikachu, a detektíven. Csacsi, szívből jövő és telis-teli van mindenféle Pokémonnal, ami kiválóan alkalmassá teszi egy egész világ megépítésére egy fantasztikus franchise-hoz. Ugyanannyira szerethető a rajongók és a nem rajongók számára.

Ugyanezt a véleményt osztja Marah Eakin The AV Clubtól.

 Az én reakcióm a Pikachu, a detektívre: borzasztó édes! Remek szórakozás az egész család számára. A Pokémon fanatikusok el lesznek ájulva, de a Poke újoncok is képesek lesznek mindent követni – és az is lehet, hogy beszippantja majd őket ez a világ. Röviden: meg akarom ölelgetni Pikachut!