Régen minden jobb volt: a 90-es évek legnagyobb bukásai

Régen miden jobb volt, a bukás is - ez alap. A 90-es évekről eleve hajlamosak vagyunk bezzegelni, akkor még készültek igazi filmek, igazi sztárokkal, igazi nézőknek, igazi mozikba. Hogy ne mindig csak a szépre és a jóra emlékezzünk, itt van néhány igen nagyot bukott filmes projekt, ami alig-alig tudta kitermelni a gyártási költség felét se.

Drágán add a mozidat!

Nem minden tuti siker, amiben benne van Bruce Willis. Ez ma már egyértelmű, de sokak számára ez csak a Hudson Hawk - Egy mester tolvaj aranyat ér című filmjével lett világos. A port.hu-s értékelés alapján a film 7.2 ponton ál, ami egyáltalán nem rossz eredmény. (Az iMDB-n viszont csak 5.7-en áll, amit nem mutogat büszkén az ember.) A port.hu olvasóinak tehát nem kell bemutatni a filmet, hisz nagyon jól tudják, hogy ez az a jópofa vígjáték, ami majdnem hazavágta Bruce Willis karrierjét. 

Ezzel a filmmel akarta Willis bebizonyítani, hogy tud ütős forgatókönyvet írni. Ambíciózus projekt volt, amitől óriási sikert vártak. Bele is pumpáltak 65 millió dollárt, de hiába, mert a felét sem sikerült visszahoznia. Összesen 17 millió dollárt tudott termelni. Azon kívül, hogy anyagilag ekkora kudarcként maradt meg sokakban a film, sajnos (vagy nem sajnos) ez volt az első és egyben utolsó írói próbálkozása Bruce Willisnek. Ezt követően megmaradt a kamera már ismert oldalánál, valamint a zenélésnél. 

Kincs, ami nincs

Még egy film, ami az óriási bukása ellenére itthon viszonylag nagy népszerűségnek örvend. Ez A kincses sziget kalózai. Ugyanazokat a pontszámokat tudja, mint a Hudson Hawk, viszont a pénzt illetően sokkal nagyobb károkat okozott.

Ez volt az a film, ami konkrétan kinyírt egy komplett filmstúdiót. Nem is akármelyiket, azt, amelyik Andy vajmáé volt.

A Coralco Pictures egyértelműen nem volt boldog a bevételi adatokat látva. A befolyt 10 millió dollárral nem robbantottak kasszát. Pláne, hogy a film bőven meghaladta a 100 milliós költséget. Azonnal intézkedniük kellett Vajnáéknak. A filmjeik jogait el kellett adniuk külföldön is, aztán pár héttel később csődöt kellett jelenteniük, hogy ne égjenek le totálisan. 

De nem csak a stúdiónak tett keresztbe a film, hanem a főszereplőjének is. Geena Davis sem ért el ezt követően nagy sikereket, de a rendező, Renny Harlin sem lett világklasszis. És itt még nincs vége A kincses sziget kalózai által végzett pusztításnak. Ami azt illeti egy komplett műfajt is sikerült egy évtizedre hűvösre tennie. A kalózos tematika is elkerülte a mozikat ennek a csúfos bukásnak köszönhetően. Kellett bő egy évtized meg Johnny Depp, hogy A Karib-tenger kalózaival újra lehessen kalózos filmeket nézni a nagyvásznon. 

Bosszús állapotok

Sean Connery, Ralph Fiennes, Uma Thurman. Micsoda hármas. És ez a három elismert és szeretett színész nem is akármilyen filmben játszott együtt, hanem egy jó kis kémes, világmegmentős, akciófilmben. Azt gondolná az ember, hogy ez minden idők pénzesőjét hozta. És végülis a 60 milliós büdzsébe beleszuszakolt speciális effektek tényleg elvarázsolták a nézőket,  de ez annyira azért nem volt bámulatos, hogy a rossz sztorit elfeledtesse a közönséggel. Ez Bosszúállók bukásának rövid története. Nem összekeverendő az azonos című Bosszúállókkal (a marvelessel). Persze egy “kisebb” bakira is lehet fogni a pénztáraknál való csúfos szereplést. 

A stáb egy kisebb robbantást forgatott le az egyik jelenetben, ám hirtelen feltámadt a szél, és a robbanásból egy csomó szikrát felkapott magával, és a közeli stúdióépület felé sodorta. Ami aztán teljesen leégett, az anyagi kár állítólag meghaladta az 1 millió fontot, de szerencsére nem voltak komoly sérülések. A baleset kihatott a forgatásra is, leállt a munka, egy sor jelenetet át kellett tervezni és ütemezni, ráadásul innentől a produkciónak nagyon rossz lett a sajtója - a film jókora bukás is lett a mozikban.

Bukott harc a nézőkért

A lista utolsó, de egyben legjobb értékeléssel rendelkező darabja A 13. harcos. Hogy lehet egy olyan film, ami a port.hu olvasói szerint 8.2 pontot ér a 10-ből, és az iMDB-n is 6.6-ot, az akkorát zakózzon? Ráadásul egy háborús tematikájú film? Antonio Banderas főszereplésével? Lehet, hogy az amerikai közönség nem érdemli meg ezt az alkotást. Más magyarázat nem lehet… Annak idején elég sok zűrzavar volt a film körül olyan értelemben, hogy az első tesztvetítések a készítők számára döbbenetes eredményt szültek. Nem tetszett a tesztközönségnek, ezért elkezdték átgyúrni a történetet. Újra vágták az egészet, közben tolták a premiert is. Végül egy évvel később mozikba került A 13. harcos, de annyira át lett szerkesztve a sztori, hogy a nézők kuszának és zavarosnak tartották. 

Talán nem véletlenül, mivel kapott a film egy új rendezőt, aki teljesen más elképzelésekkel állt a filmhez, mint elődje. Pláne, hogy a film alapjául szolgáló regény szerzőjét kérték fel a feladatra. Nála volt a végső vágás joga, amivel élt is. De annyira, hogy konkrétan újra forgatta a film végét, mert nem tetszett neki a korábbi verzió. Szóval a kuszaság vádja abszolút megállja a helyét, így talán nem is olyan meglepő, hogy a 100-160 milliós film alig hozott a konyhára 30 milliót. Ez is csak egy újabb nyári blockbuster lett, ami óriásit bukott.