Robin Williams, a gyilkos, Tom Cruise, a tahó producer – Színészek tőlük szokatlan szerepben

Hamarosan érkezik az Unhinged a gonosz Russell Crowe-val, és a Becky, amiben Kevin James egy kegyetlen neonácit játszik. Mindig érdekes, amikor egy színészt bevett szerepeitől gyökeresen eltérő figuraként láthatunk.

Dennis Quaid – A betolakodó

A 80-as, 90-es években Dennis Quaid alapvetően olyan szerepeket kapott, mint Kurt Russell vagy Jeff Bridges, ő volt a rokonszenves, humoros fickó, aki vígjátékban, akciófilmben és komoly történetekben is remekül megállja a helyét. Kollégáival ellentétben öregedve kevésbé találta meg a helyét, hiszen mind Bridges, mind Russell másodvirágzásukat élik, és kis túlzással népszerűbbek, mint valaha, de azért Quaidért sem kell aggódni. A kilencvenes évek klasszikus thrillerjeit (A kéz, amely a bölcsőt ringatja, Veszélyes vizeken, Csendes terror, Cape Fear, Jófiú, Egy ágyban az ellenséggel) megidéző, 2019-es A betolakodó egy fiatal, gazdag párról szól, akik távol a nagyvárostól, vidéken szeretnének családot alapítani, és ezt egy gyönyörű, száz éves házban remélik megtenni, a ház előző tulajdonosa azonban rendre feltűnik, és egyre inkább betolakodik az életükbe. A gonosz Mel Gibson hasonmásverseny dobogósaként Quaid rendkívül félelmetes rohadék, nem szeretnénk az útjába kerülni.

 

Robert De Niro, Bill Murray – Veszett kutya és Glória

De Nirónak megvannak a tipikus szerepei, és gonosztevőt is ugyanolyan jól játszik, mint rosszfiút, sőt, vígjátékokban is megállja a helyét. A Veszett kutya és Glóriában azonban egy kis szerencsétlent játszik, érzékeny lelkű, romantikus fickó, nem valami bátor, afféle kisember – ezért is nevezik viccesen veszett kutyának. És hogy a szereposztás még izgalmasabb legyen, a maffiafőnökőt Bill Murray alakítja. Persze harsányan hozza a szerepet, ahogy szokta, de alakításában ott lappang a karakter kegyetlensége.

 

Michael DouglasÖsszeomlás

A színész jórészt sármos, nőcsábász figurákat alakított karrierje során, ezért is volt tőle szokatlan az Összeomlás szemüveges kisembere, aki a kánikulai csúcsforgalomban egyszer csak bekattan, és aktatáskájával a kezében megy előre, akár a terminátor, és aki csak egy kicsit is feldühíti, vagy általában idegesíti, annak ellátja a baját. Karaktere rokon a Hivatali patkányok Miltonjával, de velünk, mindannyiunkkal is, hiszen olykor azért szimpatizálunk vele: tegyük a kezünket a szívünkre, nem szeretnénk mi is megmondani a magunkét úgy istenesen, amikor a sorban elénk furakodnak, vagy kapunk valami kis nyeszlett szutyok hamburgert, ami a fotón bőségesnek és ínycsiklandónak látszik? Na ugye.

 

Ryan GoslingRendes fickók

Gosling is új arcát mutatta Shane Black, a buddy-filmek koronázatlan királyának krimivígjátékában, hiszen romantikus filmek, vagy olyan brutális agymeések után, mint a Drive, a Rendes fickókban egy nyomorult, beszari pancser, de olyan élvezettel játssza, hogy öröm nézni.

 

Sylvester StalloneCopland

Szokás megfeledkeznünk arról, hogy ha akar, Stallone igenis jó színész, gondoljunk csak a Rockyra, vagy annak kései (újra)folytatásaira, illetve az első Rambóra, amikor még nem akcióra volt kihegyezve a karakter, hanem egy egész nemzet tragédiájára. Miután Stallone bebetonozódott mint akcióhős, időnként emlékeztetnie kellett magát és a nézőket is, hogy nem csak muszkliból áll, és a Copland túlsúlyos, félénk, melankolikus sheriffjeként igazán nagyot alakított.

 

Michael KeatonGyilkos donor

Az alapvetően komikus, de idővel drámai színésszé vált Keaton karrierje során játszott már előtte is gazfickót (Csendes terror), de a Gyilkos donor azért szerepel a listán, mert tőle szokatlan módon a szerephez komolyan kigyúrta magát. Az egész ember egy vésztjósló, megfeszített izomtömeg, leginkább De Niro Cape Fear-beli karakteréhez hasonlítható, és tényleg félelmetes mint aljas sorozatgyilkos.

 

Tom CruiseTrópusi vihar

Les Grosmant, az izzadó, kopasz, mocskos szájú és rosszindulatú, gátlástalan hollywoodi producert senkinek sem kell bemutatni. Mindenkit meglepett, hogy a saját, mi több, az emberi lények határait feszegető, saját imidzsét gondosan ápoló Cruise felismerhetetlenné maszkírozva örömmel elvállalt egy ilyen önfeledt bolondozást.

 

Robin Williams Álmatlanság

Williams egyszerre volt a legharsányabb, eszelősen pörgő komédiás és a világ egyik legszomorúbb, legmagányosabb embere. A kétezres években karrierje már nem a korábbi fényben ragyogott, és akkoriban elvállalt tőle szokatlan szerepeket is, ahogy Christopher Nolan thrillerjében az Al Pacino életét megkeserítő, hidegvérű gyilkost játszik. Említhetnénk még a Sötétkamrát is, amiben zaklatót alakít, de a karakter magányossága Williams más filmjeiből is ismerős.

 

Patrick Stewart – Green Room

Stewart alakított negatív figurákat, mint a Fenegyerekekben vagy az Összeesküvés-elméletben, de a Green Room neonáci bandájának vezetőjénél visszataszítóbb, gonoszabb rohadékot még soha nem játszott. A színészt fel is zaklatta a karakter, a frászt hozta rá.

 

Arnold SchwarzeneggerBatman és Robin

Joel Schumacher vásári bazárjában a karácsonyfaként világító, kékre festett, kopasz Scwarzenegger látványosan jól érzi magát, végighülyüli és -szivarozza az egész filmet. A szereposztás meglepő, ahogy az is, hogy Schwarzi elvállalta, de jó pénzért bármit, és ha ekkora marhaság a film, hát miért ne érezhetné jól magát munka közben?