Rose McGowan szexuális zaklatással vádolja a kétszeres Oscar-díjas Alexander Payne-t

A színésznő év elején még nem nevezte meg, ki volt az a befolyásos hollywoodi férfi, aki 15 éves korában felvitte a lakására. Most viszont kitálalt.

Rose McGowan a Twitter-oldalán váratlanul megnevezte azt a zaklatóját, akiről egy februári interjúban még csak annyit mondott, hogy egy befolyásos hollywoodi férfi, illetve Harvey Weinsteint is ismerő, Oscar-díjas rendező, aki akkor közösült vele, amikor a színésznő még csak 15 éves volt. A férfi nem más, mint a híres rendező, Alexander Payne, aki a Kerülőutak és az Utódok című filmekért forgatókönyvírói Oscart is kapott.

Alexander Payne a 2012-es Oscar-gála után, a Sunset Towerben megrendezett Vanity Fair Oscar Partyn (fotó: Alberto E. Rodriguez/Getty Images)

 

McGowan ezt az év eleji beszélgetést 92nd Street Y-ben, egy New York-i kulturális intézményben folytatta le Mia Farrow fiával, az oknyomozó újságíró Ronan Farrow-val, akinek a The New Yorkerben és a The New York Times-ban megjelent cikkével lepleződtek le Harvey Weinstein zaklatási ügyei – amelyeknek annak idején többek között maga Rose McGowan is szenvedő alanya volt.

Fotó: Monica Schipper / Contributor / Getty Images

 

Rose McGowan hétfőn ezt a rövid Twitter-üzenetet írta ki egy hatalmas NEM kíséretében:

Alexander Payne. Leültettél és megnézettél velem egy soft-core pornófilmet, amit te rendeztél álnéven a Showtime-nak. Emlékszem a Silverlake-i lakásodra. Elég jól el voltál eresztve. Engem meg otthagytál az utcasarkon. 15 éves voltam. 

Ezt követte egy másik bejegyzés, a színésznő fiatalkori fotójával:

Csak egy beismerést és egy bocsánatkérést akarok. Nem akarok tönkretenni semmit. Ez voltam én, 15 éves koromban.

Egy nappal később Rose McGowan egy hosszabb lélegzetvételű posztot is kirakott az Instagram-oldalára:

Tegnap este ledobtam az igazság bombáját. Évek óta azt gondoltam, hogy a férfi, akivel szexuális kapcsolatom volt, szexuális élményben részesített. Most már tudom, hogy csak behálózott. 15 éves koromban elmentem hozzá egy meghallgatásra. Miután megtapasztaltam vele azt, amit, abbahagytam a színészkedést, egészen 21 éves koromig, amikor is »felfedeztek«. Amikor ez történt, úgy voltam vele, hogy cseszd meg, csinálni kell! Még gratuláltam is neki a 2012-es Oscar-győzeleméhez, ennyire mélyre süllyedtem a hollywoodi kultuszban. Csak a Weinstein-sztori megtörténte után három héttel értékeltem újra a helyzetet. Rosszul érzem magam amiatt, hogy bombát dobjak valakinek az életébe és a karrierjébe, de azt hiszem, ez társadalmi elvárás. Inkább szomorú vagyok, mint dühös. Szomorú a 15 éves énem. Szomorú a felnőtt énem, aki sokáig úgy gondolta, hogy ez az én választásom volt. A behálózás viszont valódi. Szeretném, ha mindannyian tudnátok, hogy nem a ti hibátok, ha szellemileg addig masszíroznak, amíg azt nem gondoljátok, hogy ez így rendben van. Nincs rendben. Most már tudom. Most felmennék ehhez a rendezőhöz, és mosolyogva megkérdezném tőle: »Emlékszel, amikor szexeltél velem, és én 15 voltam?« És kinevetném. Ezt programozta belénk a  társadalom. Ha odakint valaki egy kiskorúval próbál szexelni, akkor bűncselekményt követ el, akkor is, ha a kiskorú ezt nem tudja. Szerintem lenyűgöztem őt, és ott voltam, de ez nem helyes. Nem voltam még felnőtt. Amikor ez megtörtént, nem sokkal előtte egy családtagom otthagyott engem Hollywoodban, hogy védjem meg magam. Farkasok prédája lettem. Kérlek, emlékezz, hogy ha ugyanez megtörténik veled, az nem neked szégyen, hanem nekik. Add vissza nekik. Ezek a behálózók képzett machinátorok, és én 15 éves koromban nem voltam tisztában a figyelmeztető jelekkel. A Twitteren megneveztem az illetőt, de mivel az Instagram a kedvesebbik oldalam, nem akarom, hogy a neve itt legyen. Az istennő mindannyiunkat áldjon meg, kivéve azokat, akik visszaélnek a hatalommal. Itt van a szabadság, ami a tiéd is és az enyém is.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Last night I dropped a bomb of truth. For years I had thought a man I had sexual relations with was a a sexual experience I had. I now know I was groomed. I auditioned for him at 15. After my experience with him, I quit acting entirely until I was ‘discovered’ at 21. When that happened, I was like, fuck it, let’s do this. I even tweeted a congratulations on his Oscar win in 2012, that’s how deep in the Cult of Hollywood I was. It wasn’t until three weeks after the Weinstein story broke that I re-evaluated the situation. I feel badly about throwing a bomb into someone’s life and career, but I guess that’s social conditioning. I’m more sad than angry. Sad for 15 year-old me. Sad for the adult me that still thought it was a choice I made. Grooming is real. I want you all to know that it’s not your fault if you were mentally massaged into thinking it’s okay. It is not. I know this now. I would even go up to this director at events and ask him, with a smile, “remember when you had sex with me at 15?” And I would laugh it off. That is deep societal programming. If you are out there trying to have sex with an underage minor, you are committing a crime, even if the minor doesn’t know it. I was attracted to him, so I thought it was on me, but that’s not correct. I was not an adult. When it happened, I’d recently been left behind in Hollywood by a family member to fend for myself. The wolves preyed. Please recognize that if this has happened to you, the shame is not yours, it’s theirs. Give it back. Groomers are skilled operators and at 15, I was not aware of the warning signs. I named him on Twitter, but since Instagram is my softer side, I just don’t want his name here. Goddess bless us all, except for those that abuse their power. Here’s to freedom, yours and mine.

Rose McGowan (@rosemcgowan) által megosztott bejegyzés,

(via Deadline & The Independent)