Sigourney Weaver csak a véletlennek köszönhette az Alient, Ripley eredetileg férfi űrhajós volt!

Alan Ladd vetette fel, miért ne lehetne női karakter, Ridley Scott pedig egy színdarabban látta meg Weavert, és azonnal elhívta sci-fit forgatni.

Manapság, amikor egymásnak adja a kilincset a mozikban a sok Wonder Woman, Marvel Kapitány és Furiosa, teljesen természetesen a férfiakkal teljes mértékben egyenjogú női főhős. Régen azonban nem volt ez így, sőt, igazából mindössze csak két erős és öntudatos női akcióhős létezett a popcornfilmek világában: Ellen Ripley az 1979-es Alienből (és a folytatásaiból, valamint Sarah Connor az 1984-es Halálosztóból (és a folytatásaiból).

Az előbbi kultfilm rendezője, Ridley Scott, nemrég A nyolcadik utas: a Halál kulisszatitkairól mesélt a The Los Angeles Times hasábjain, ahol természetesen szóba került az erős női főszereplő, Ripley is. Aki eredetileg nem is nő lett volna a történetben:

Azt hiszem, hogy az ötlet eredetileg Alan Ladd Jr.-tól származott. Úgy emlékszem, Alan Ladd (a 20th Century Fox akkori elnöke) kérdezett rá: »Miért nem lehet Ripley nő?« Hosszú csend állt be, mert ott, abban pillanatban még én sem gondoltam ilyesmire. Aztán úgy voltam vele, hogy miért is ne, tudtam, hogy ez egy teljesen új út lesz. És mi végigmentünk rajta.

No de hogy kapta meg pont Sigourney Weaver a szerepet, akivel mára teljesen összenőtt Ellen Ripley karaktere? Ridley Scott erről is mesélt:

Szájhagyomány útján találtam rá Sigourney-re. Valaki megemlítette, hogy egy off-Broadway színdarabban játszott, amit nekem is látnom kellene. Megnéztem, tényleg ott volt, és tökéletes volt. A magassága, az intelligenciája, a játéka mind-mind fantasztikus volt. Ez [az Alien-főszerep] tényleg neki készült.

Ridley Scott színészválasztása olyannyira jól sült el, hogy Sigourney Weaver három másik filmben is eljátszhatta Ripleyt (sőt, sokáig úgy volt, hogy a Neill Blomkamp-féle Alien 5-ben is visszatér, ám az végül részben pont Ridley Scott miatt nem készült el sohasem), a saját Alien-folytatásaiba, vagyis Prometheusba és a Covenantba viszont már nem rakta bele a karaktert. A beszélgetésben természetesen az Alien-filmek jelene jövője is szóba került, amit így lát a rendező:

Továbbra is úgy gondolom, hogy még nagyon sok kilométert futhatna az Alien, de azt hiszem, most inkább újjá kellene születnie. Én magam mindvégig tudtam, amikor leforgattam az első részt, hogy miért készült egy ilyen teremtmény, és miért utazott az űrben: mindig is egyfajta hadászati eszköznek tartottam, amit egy rakománnyi tojásként szállítanak. Na de mi volt a jármű úti célja és mit akart tenni a tojásokkal? Ezekre a dologra kell rákérdezni - ki, miért és milyen célból? Szerintem ez lehet a következő nagy ötlet.

(via Movieweb)